Bivša predsjednica ustavnog suda uprihodila gotovo 200 tisuća kuna od HGK kroz dvije godine. Koliki je iznos zaradila od ostalih komora?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Bivša predsjednica Ustavnog suda Omejec je izradila i pravno mišljenje za četiri strukovne komore po kojem država nema pravo ukidati članarine, ali one nisu dostavile podatke koliko su za taj rad platili Omejec. Inicijativa Psihološko proljeće koja se zalaže za transparentniji sustav komora i dobrovoljno članstvo, objavila je podatke koje je dobila službeno od HGK u kojem je vidljivo da prima honorare od te komore.

Omejec je jesenas napravila mišljenje za četiri strukovne komore. Komoru arhitekata, Komoru inženjera građevinarstva, Komoru inženjera strojarstva i Komoru inženjera elektrotehnike. U svom mišljenju među ostalim, brani obvezno članstvo u komorama koje sa sobom vuče i plaćanje obvezne članarine.

Psihološko proljeće je objavilo i taj dokument, a u njemu među ostalim stoji da Komore koje se ne financiraju iz proračuna imaju pravo naplaćivati članarinu. Navodi i da bi ukidanje članarina za pojedine skupine unutar komora bilo “prekomjerno zadiranje države u inherentna prava komora, odnosno u samu bit komorskog sustava,za koje ne postoji objektivno i racionalno opravdanje.”

Čudna matematika: Ako se uvede dobrovoljnoo članstvo za 5 i pol tisuća članova komora, troškovi opterećenja gospodarstva povećat će se za 100 milijuna kuna?!

U točki 84. pravnog mišljenja, autorica Jasna Omejec opisuje što bi se dogodilo s troškovima ako bi se uvelo dobrovoljno članstvo za nekoliko tisuća inženjera i arhitekata, piše psihološko proljeće i prenosi citat:



“Zaključno, ukupni troškovi opterećenja gospodarstva samo u segmentu osiguranja od profesionalne odgovornosti i pristupa normama porasli bi sa sadašnjih 1.842.500,00 kn na enormnih 101.750.000,00 kn, dakle 55 puta. Navedeni podaci upućuju na to da bi proklamirani cilj “administrativnog rasterećenja cca 5.500 inženjera gradilišta i/ili voditelja radova” za samo 380.000,00 kn godišnje teško prošao testove ustavnosti, osobito onaj koji se odnosi na razmjernost predloženih zakonskih mjera u odnosu na njihov proklamirani cilj, sve u svjetlu radikalnog, a ničim opravdanog zadiranja u javnopravni karakter komorskog sustava do kojega bi te zakonske mjere dovele.” (kraj citata).

Autorica pravnog mišljenja pritom napominje da su ovu analizu, na njen zahtjev, provele stručne službe Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Postavlja se pitanje koliko su četiri strukovne komore platile za ovakvo pravno mišljenje. Psihološko proljeće tu je informaciju zatražilo prije tri mjeseca, ali još uvijek ju nisu dobili. Međutim, dobili su odgovor Hrvatske gospodarske komore o isplatama za Jasnu Omejec.

HGK je za Jasnu Omejec u razdoblju od kolovoza 2017. do prosinca 2019. godine utrošila 195.527,50 kuna

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Jasna Omejec obavlja dužnost predsjednice Suda časti i dužnost predsjednice Centra za mirenje. Iznos primitka koji je HKG u razdoblju od 3. kolovoza do 31. prosinca 2017. godine uplatila za Jasnu Omejec iznosi 32.552,04 kn.

U siječnju 2018. godine joj je isplaćen primitak u iznosu 4.650,29 kn, a nakon siječnja 2018. godine, HGK Jasni Omejec vrši isplate po izdanim računima.

Osim gore navedenog iznosa, u HGK je u 2018. godini Jasni Omejec isplatila još 66.664,49 kuna. Dakle, za 2018. godinu Omejec je plaćena ukupno 71.314,69 kuna.

Uplate HGK za Jasnu Omejec rastu i u 2019. godini ukupno iznose 91.660,77 kuna. Dakle, od kolovoza 2017. do prosinca 2019. godine, HGK je za Jasnu Omejec utrošila 195.527,50 kuna. Koliko su joj uplatile strukovne komore nije poznato. Zasad. Iz odgovora HGK-a Psihološko proljeće doznaje da se, uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19 bolesti, gospođa Omejec do daljnjega odrekla naknade za obavljanje dužnosti u HGK-u.

Cijelo pravno mišljenje Jasne Omejec možete pročitati OVDJE.

Komentari