Borbeni Dinamo oprostio se od Europe za ovu sezonu: Boysi nosili Modre, no ipak ništa od senzacije

Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

Dinamo je odigrao dobru utakmicu u Londonu, sjajna navijačka podrška s tribina gurala je zagrebačke Plave, ali nije bilo iznenađenja protiv Chelseaja i nastavka ovosezonskog puta u Europi. Dinamovci su u posljednjem kolu Lige prvaka izgubili s 2:1 na Stamford Bridgeu, a sva tri gola pala su u prvom poluvremenu.

Momčad Ante Čačića veselila se u sedmoj minuti kada je zabio Bruno Petković, domaći su izjednačili golom Raheema Sterlinga u 18., a preokret je stigao kada je u 30. minuti Denis Zakaria zabio za 2:1.

Dinamo je ovim porazom ostao na posljednjem mjestu u skupini E. Chelsea je prošao dalje s prvog, a Milan s drugog mjesta, dok će trećeplasirani Red Bull Salzburg svoj put nastaviti u Europskoj ligi.

Dinamov početak utakmice bio je sjajan. Vodstvo je stiglo u ranoj fazi susreta, nakon akcije u kojoj je Moharrami ubacio s desne strane, Ademi je potom glavom pronašao Petkovića, a udarni napadač Čačićeve momčadi je iz blizine udarcem glavom pogodio za 1:0.



Petkovićev gol bio je iz kategorije posebnih na Stamford Bridgeu s obzirom na to da se Chelseaju samo dvaput u Ligi prvaka dogodilo da protivnička momčad zabije ranije u utakmici. Dinamova realizacija bila je sporija samo od one Ajaxove iz druge minute u sezoni 2019./20. i gola koji je APOEL iz Nikozije zabio u šestoj minuti u sezoni 2009./10.

Prednost u korist zagrebačkih Plavih ‘zapalila’ je podršku koja je bila jaka u Dinamovu korist, ali na nesreću navijača koji su pjevali od početka utakmice, vodstvo nije trajalo dugo.

Chelsea se vratio u 18. minuti nakon akcije u kojoj su se dogodile dvije slabe reakcije u obrani zagrebačkih Plavih. Sterling je to iskoristio udarcem za koji nije bilo odgovora, s poravnanjem koje je potom jako podignulo domaću momčad.

U 29. minuti dogodila se najava domaćeg preokreta nakon što je Sterling iz sredine kaznenog prostora pucao preko gola, a potom, Zakaria je samo minutu kasnije bio precizniji iz slične pozicije.

Nakon akcije po desnoj strani i povratne lopte koju je Zakariji poslao Mason Mount, Chelseajev strijelac za preokret pucao je dovoljno jako da Moharrami ne bi uspio zaustaviti loptu u bloku na gol-crti.

Dinamo je rano u drugom poluvremenu ‘pokazao zube’ dolaskom do najbolje šanse nakon Petkovićevog gola. Zagrebački Plavi izborili su korner nakon što je bio blokiran udarac Luke Ivanušeca, iz tog kornera ubacio je Mislav Oršić, a Josip Šutalo je u skoku dobio dvoboj i glavom je zaprijetio Mendyju na golu Chelseaja. No, domaći golman reagirao je izvrsno i spasio je Chelsea.

Nedugo potom, u 52. minuti, Dinamo je ostao u minimalnom zaostatku s dosta sreće. Pierre-Emerick Aubameyang pucao je s ruba 16-erca, a lopta je odsjela na gredi u situaciji u kojoj Dominik Livaković nije mogao puno.

Slijedile su nove prijetnje na obje strane u utakmici koja je bila sve otvorenija. Za Dinamo je na rubu kaznenog prostora na udarcu bio Oršić, ali otišlo je pokraj gola iz povoljne pozicije. Na drugoj strani, Havertz je glavom pucao preslabo za Livakovića nakon što je Azpilicueta ubacio u 16-erac.

Chelsea je mogao do povećanja vodstva u 75. minuti. Mount je pucao iz slobodnog udarca s lijeve strane, no Livaković je bio na mjestu za Dinamo i odbio je loptu ispod grede. Golman Dinama bio je na iskušenju i 10-ak minuta kasnije kada je obranio Gallagherov udarac s desne strane kaznenog prostora, a u 87. minuti bilo je i sreće za Plave jer je Thiago Silva iz blizine pucao pokraj gola.

U sudačkoj nadoknadi, Livaković je svojom novom sjajnom obranom ‘razoružao’ Gallaghera iz velike blizine. Na drugoj strani, zagrebački Plavi potom su tražili penal zbog mogućeg igranja rukom nakon što su povukli svoju akciju. Ipak, nije bilo reakcije francuskog suca Francoisa Letexiera, a ni iz VAR prostorije – pa je sve ostalo na 2:1 za domaće na kraju susreta, piše Dnevno.

 

Komentari