Božinović: Mjere se produžuju. Jasno mi je da ima potrebe za frizerajima. Mene šiša supruga

Igor Kralj / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i mogućnost popuštanja mjera.

“Mjere se produžuju, vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti razgovore. Što se tiče generalne mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sada dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu”, rekao je ministar Davor Božinović i naglasio da sve što Vlada predloži mora proći kod epidemiologa.

Popuštanje mjera

“Putovanje s e-propusnicama ćemo vidjeti u dogovoru sa županijskim stožerima kako da se ne koriste propusnice na razini županije”, pojasnio je ministar što znači modifikacija mjera i dodao:

“Kad je u pitanju decentralizirano kretanje prema županijama, to bi obuhvatilo sve županije. Dat ćemo generalnu uputu o tome da se u sklopu toga izjasne prema Nacionalnom stožeru poštujući mišljenje svojih epidemiologa, pa ćemo i mi na nacionalnoj razini to razmotriti. Mjera bi stupila na snagu večeras u ponoć, ali što se tiče same realizacije, može potrajati dan-dva.”



Odluka o granicama na razini EU

Misli da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

“Nema potrebe da se na granicmaa čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, kaže ministar i dodaje da ako to svi shvate onda smo na dobrom tragu.

Rad uslužnih djelatnosti, trgovina…

Božinović kaže kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Iz razgovora s epidemiolozima zna da je teško održati fizičku distancu primjerice kod frizerskih salona.

Vlasnicima kafića i drugih ugostiteljskih objekata, koji sad jako nedostaju građanima, poručio je:

“Preporučio bih svim poslodavcima koji se bave tim poslom, da ovo vrijeme iskoriste tako da osmisle kako bi funkcioniralo sve što rade, a da se poštuju mjere i fizičke distance i ne okupljanja većeg broja ljudi, održavanje higijene, osiguravanje maski jer su važne u smislu zaštite drugih. U Aziji je normalno nositi masku na ulici.”

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju.

“To je sastavni dio promišljanja, ali volio bih da svi shvate, a mislim da većina građana i je, građani su oni koji su najzaslužniji jer su poštovali mjere stožera. Osnovno, i kroz buduće razdoblje, bit će držanje fizičke distance – bliski kontakti su najveća opasnost.

Ako prihvatimo činjenicu da moramo sjedati ovako s razmakom, da su otvoreni prozori, da se sve dezinfciira, onda smo na dobrom tragu. Svako sitno odstupanje, popuštanje koncentracije je loše i može nas dovesti do suprotnih efekata od onih koje smo željeli”, rekao je ministar za N1.

Ipak, u frizerskoj je struci teško držati propisanu distancu od dva metra, ali potreba za frizerima postoji. Božinović je priznao da i ministrima govore da imaju tako dobre frizure da su ih sigurno morali urediti kod stručnjaka.

“Jasno mi je da postoji potreba za frizerajima. Čak i nama govore, i ne vjeruju da je ovo djelo moje supruge. Kada su rekli da ne vjeruju, ne znam je li to kompliment za moju suprugu”, rekao je Božinović za N1.

Komentari