BRAVO VATRENI! Hrvatska je brončana na Svjetskom prvenstvu u Katru

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je brončana na Svjetskom prvenstvu u Katru – slavi se druga svjetska bronca Vatrenih!

Hrvatski igrači su u utakmici za treće mjesto bili odlični i s dva krasna gola došli su do 2:1 protiv Maroka, uz realizaciju Joška Gvardiola u devetoj i Mislava Oršića u 42. minuti.

Za Marokance je zabio Achraf Dari, koji je u devetoj minuti bio strijelac za 1:1, no završnica prvog poluvremena donijela je novo hrvatsko slavlje, a kako se pokazalo, i osiguranje velike pobjede. Bravo, Vatreni!

Zlatko Dalić je ovu utakmicu najavljivao riječima da će biti sasvim drugačija nego susret s Marokom u prvom kolu u skupini, a to se potvrdilo već u ranoj fazi borbe za broncu. U grupi je završilo bez golova, dok su se ovog puta mreže dvaput tresle vrlo rano.



Hrvatska je povela sjajnom akcijom s tri dodira. Lovro Majer ubacio je iz slobodnog udarca, Ivan Perišić je s lijeve strane glavom prebacio loptu prema sredini kaznenog prostora, a slijedila je odlična realizacija Joška Gvardiola glavom za 1:0 za Vatrene u sedmoj minuti.

Nedugo potom veselio se i Maroko. Nakon slobodnog udarca s desne strane, Majer je glavom poslao loptu u smjeru svojeg gola, prema petercu, a ondje se našao Achraf Dari koji je glavom pogodio za 1:1 u devetoj minuti.

Igralo se dosta otvoreno i nakon toga. Na hrvatskoj strani, pamtit će se opasne situacije iz 18. i 24. minute. U prvoj akciji, Oršić je s lijeve strane krenuo u sredinu kaznenog prostora, slijedio je udarac, no loptu je u gužvi zaustavio Kramarić. Nastavak akcije donio je centaršut slijeva, Kramarić je probao glavom, ali udarac nije bio dovoljno precizan i jak za dobro postavljenog Bona.

U 24. minuti je udarcem zaprijetio Luka Modrić, Bono je odbio loptu, a nakon toga, raščistio je prijetnju ispred Marka Livaje koji je bio u blizini.

Marokanci su svoju novu prijetnju pokušavali ‘složiti’ nakon prekida ili ubacivanjima s bokova, no Hrvatska obrana bila je na mjestu, ne dajući da se dogodi nova velika prijetnja za Livakovića nakon primljenog gola.

Hrvatska se ponovno veselila u 42. minuti. Livaja je na kraju lijepe akcije proslijedio loptu prema Mislavu Oršiću, a slijedila je – prava ‘bomba’! Oršić je s lijeve strane naciljao sjajno, Bono nije mogao ništa, a lopta se od stative odbila u gol za dolazak Vatrenih do 2:1.

Rano u drugom poluvremenu slijedile su nove prijetnje za gol Marokanaca. Počelo je Oršićevim udarcem u vanjski dio mreže, a slijedilo je nekoliko akcija i ubacivanja do 55. minute, no izostao je pravi udarac koji bi Bona stavio na iskušenje.

U 74. minuti dogodio se slučaj koji bi itekako bolio da Vatreni nisu zadržali prednost. Gvardiol je bio u naletu u protivničkom 16-ercu, po nozi ga je zahvatio Amrabat, no katarski sudac Abdulrahman Al-Jassim smatrao je da to nije bilo za penal, s baš nevjerojatnom odlukom po svemu što se vidjelo na snimci. Nije bilo ni reakcije iz VAR prostorije.

Maroko je u završnici utakmice krenuo u svoj nalet, a najopasniju šansu imao je ubrzo nakon nedosuđenog penala za Hrvatsku. Gvardiol nije reagirao najbolje nakon što je dotrčao u obranu poslije duela u protivničkom kaznenom prostoru, lopta je došla do En Nesyrija na desnoj strani 16-erca, a slijedila je sjajna reakcija Dominika Livakovića koji je zadržao Vatrene u vodstvu.

U sudačkoj nadoknadi, Marokanci su tražili penal zbog čvrstog duela u kojem je na hrvatskoj strani u gužvi u 16-ercu bio Bruno Petković, protivnički igrač je pao, ali katarski sudac pokazao je da se igra dalje. U šestoj minuti nadoknade stigao je opasni šut En Nesyrija glavom nakon što je nadskočio Perišića, ali otišlo je iznad gola.

Hrvatska je sve zadržala i stigla je do velikog slavlja, do druge svjetske bronce nakon Francuske 1998. – bravo, Vatreni!

 

Komentari