Bressan i Bartulica odgovorili Capaku: Djecu se ne može masovno cijepiti bez pristanka roditelja, a puno roditelja je nezadovoljno tom idejom

screenshot

Predsjednik Koordinacije liječnika obiteljske medicine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica govorili su o mogućnosti masovnijeg cijepljenja djece u Hrvatskoj protiv Covida.

Izjave nadležnih

Danas je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe pritom rekavši: “Sura u 19:30 će Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu.”

“U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano.”

Pritom je dodao: “Imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu. Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koej bi isto trebala biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod koje bi virus mogao uzrokovati težu bolest.”



Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromtirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no kao što znate da je cijepljenje za odrasle na dobrovoljnoj bazi pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina, roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen”

O masovnom cijepljenju djece govorio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs: “Što se tiče cijepljena djece, ne odlučujemo mi o tome hoće li se djeca, studenti ili tko već cijepiti, tu odluku donosi struka, nakon svih provedenih istraživanja. To nije pitanje za mene kao ministra znanosti i obrazovanja.”

Odgovori Bartulice i Bressana

Predsjednik Koordinacija liječnika obiteljske medicine Primorsko-goranske županije im je odgovorio da ne zna odakle im takva ideja: “Ne znam odakle  takva ideja, s obzirom na to da su nadležnosti unutar sustava primarne zdravstvene zaštite odavno utvrđeni.”

“Mi nismo odgovorni za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata. Sve preventivne mjere u koje svakako spada cijepljenje protiv zaraznih bolesti je u djelatnosti školske medicine. Ne znam zaista koja bi bila naša uloga u tome da mi radimo tuđi posao”

Općenito o djeci kaže: “Znamo da su školska djeca, uz radno aktivno stanovništvo, populacija koja ima najviše dnevnih kontakata. Međutim, o tome je trebalo razmišljati puno ranije. Mi do sada imamo kvalitetnu sliku zdravstvenog stanja djece po pitanju zaraznih bolesti, zahvaljujući cijepljenjima koja se provode zadnjih 70 godina”

Zatim je stigao i odgovor saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Stjepa Bartulice: “Smatram da takva najava bez prethodnih konzultacija s roditeljima neće proći i drži kako se mnoge stvari u pandemiji nekritički nameću.”

“Mene je pogodila ova najava masovnog cijepljenja djece jer ne znamo dovoljno o koronavirusu, a ne znamo čak ni jeli virus nastao u laboratoriju. Djecu se ne može masovno cijepiti bez pristanka roditelja, a puno roditelja je nezadovoljno tom idejom.

Nakon toga dodao je i da Republika Hrvatska nije imala adekvatan odgovor na pandemiju: “Sva sreća da smo izbjegli onaj tvrdi lockdown jer bi nas to doista bacilo na koljena iako smo i ovako imali pad BDP-a od osam posto. Reakcija svakako nije bila dobra, a to će vrijeme i pokazati”

Komentari