Britansko ministarstvo obrane: Ukrajina sovjetskim balističkim projektilima napada Rusiju

Foto: Facebook

Britansko ministarstvo obrane je u najnovijem obavještajnom izvješću reklo da je sve više izvještaja o projektilima SA-5 Gammon koji napadaju Rusiju te da bespilotne letjelice redovito pogađaju Moskvu.

“Napadi na Rusiju od strateškog su značaja jer je Vladimir Putin vjerojatno izvršio invaziju na Ukrajinu vjerujući da će rat imati malo izravnog učinka na ‘običan’ narod u Rusiji”, rekli su britanski obavještajci.

“Projektili SA-5 Gammon više Ukrajini ne služe za protuzračnu obranu, već se sada koriste za napade na Rusiju”

Govoreći o projektilima SA-5 Gammon britansko ministarstvo kaže da je riječ o oružju iz sovjetske ere, teškom 7.5 tona i dugačkom 11 metara.



“To oružje više ne služi Ukrajini za protuzračnu obranu, već se sada očito koristi kao balistički projektil za napade na Rusiju”, izvijestili su britanski obavještajci.

“Pritisak će vjerojatno posebno pasti na načelnika stožera VKS-a, general-pukovnika Viktora Afzalova. Glavni zapovjednik VKS-a, general Sergej Surovikin, i dalje je odsutan, a sumnja se da je pritvoren u vezi s pobunom Wagnera u lipnju.

S rasponom prijetnji koje prodiru dalje unutar Rusije, a koje su se povećale tijekom posljednjih mjeseci, vodstvo ruskih zračnih snaga vjerojatno je pod znatnim pritiskom da poboljša protuzračnu obranu nad zapadnim dijelovima zemlje”, dodalo je ministarstvo obrane Velike Britanije.

Komentari