Budite oprezni! Ovo omiljeno povrće može biti opasno: Puno je pesticida, a evo kako ga očistiti

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunološki sustav, smanjuju upale i poboljšavaju probavu. Cijenjen je zbog svoje svestranosti, okusa i nutritivne vrijednosti.

Svi ovi benefiti odnose se na kupus, popularno povrće koje se može pripremiti na različite načine, kao salata, prilog, juha ili varivo. Kupus se može smatrati i jednim od prvih izbora koji objedinjuje zdravu i ukusnu prehranu.

Dolaskom proljeća na tržnice su stigle i prve glavice mladog kupusa – na prvi pogled zdrave, ali pri njihovoj pripremi treba biti oprezan. Stručnjaci upozoravaju na povećanu količinu nitrata koji predstavlja zdravstveni rizik, a većinom se pojavljuje u ranom povrću i voću.

Radi se o kemikalijama koje se često dodaju povrću i voću za poticanje rasta. Međutim, problematično je kada se nitrati prekomjerno nakupljaju u namirnicima, što predstavlja prijetnju za zdravlje. Kod mladog kupusa, nitrata najviše ima u korijenu i vanjskim listovima, dok ih je manje u sredini glavice.



Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Opasno povrće

Kod mladog kupusa preporuča se izbjegavati korijen koji često ide u kiseljenje, a također i vanjske listove i to prilikom kuhanja slatkog kupusa jer je moguće da oni sadrže povećanu količinu nitrata.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, dnevno je sigurno unijeti do 5 mg nitrata po kilogramu tjelesne težine. Primjerice, za osobu tešku 60 kg, unos do 300 mg nitrata dnevno ne bi trebao biti problem. Ipak, stručnjaci napominju da trebamo biti oprezni i izbjegavati prekomjerne količine, donosi Zagreb.info

dolac_blagdani2-231223.jpg
Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Vanjski listovi kupusa trebali bi biti svježi i bez oštećenja ili znakova sušenja, a pri odabiru povrća potrebno je obratiti pažnju na izgled, miris i svježinu. Karakteristična boja, miris i oblik, način je na koji možemo prepoznati je li određeno povrće ili voće bilo tretirano kemikalijama.

Oprez!! Povlači se čokoladni proizvod: Odmah prekinite konzumaciju, opasan je za zdravlje

Komentari