‘ČETIRI ISKAZA POGUBNA PO VLADU’ Grmoja: Mayerovo saslušanje imat će veći odjek od Kovačevićevog

Foto: Facebook

Na sjednici Antikorupcijskog vijeća, pod predsjedanjem saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje, bivši šef Uprave INA-a Davor Mayer satima je odgovarao na pitanja o načinu kako je ugašena sisačka rafinerija, jesu li članovi Uprave bili ucijenjeni i je li svemu kumovao neki drugi interes.

Mayer je odgovorio da im je tadašnji ministar sugerirao da treba ići u gašenje sisačke rafinerije zbog ulaska Hrvatske u Schengen i OECD.

Grmoja je zaključio da će ovo saslušanje imati jači odjek od iskaza Dragana Kovačevića jer je srušilo, kako tvrdi, tezu Andreja Plenkovića o komplotu oporbe i uskočkog optuženika.

Istaknuo je kako je Davor Mayer, član Uprave INA-e koji je svjedočio u hrvatsku korist na međunarodnim arbitražama, iznio četiri po Vladu pogubna iskaza.



“Ministar Ćorić sugerirao je hrvatskim članovima Uprave INA-e da se ide u gašenje sisačke rafinerije i preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj kako bi Mađari dali zeleno svjetlo za ulazak RH u Schengen i OECD. Zatim, samo dva dana prije potpisivanja spornog memoranduma došao je pred hrvatske članove Uprave INA-e što svjedoči o tome da je to bio nalog Vlade, Plenkovića i Ćorića. Kao treće, Mayer je potvrdio da je Darko Markotić, kojeg je Plenković 2020. imenovao za hrvatskog člana Uprave, 2009. bio MOL-ov čovjek u Upravi INA-e, kao i da Niko Dalić jedini od trojice članova Uprave nije bio svjedok RH na međunarodnoj arbitraži. Mayer je potvrdio kako je nemoguće da u MOL-u nitko nije primijetio crvenu lampicu oko nestanka milijarde u INA-i, ili je netko zažmirio ili je tu lampicu ugasio”, ističe Grmoja te zaključuje da je nakon ovog svjedočenja posve jasno kako je počinjena veleizdaja, prenosi Direktno.

 

Komentari