DAN D ZA HRVATE U ZAMBIJI! Sutkinja donosi važnu odluku, Pernar čeka k’o zapeta puška

Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Sud u Zambiji trebao bi u četvrtak odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima.

U ponedjeljak je ispitan posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Ndoli. Radi se o službeniku koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.

Četiri para iz Hrvatske optužena su za trgovinu ljudima, nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz Demokratske Republike Kongo.

Postojala je sumnja u autentičnost dokumenata, a djeca su im oduzeta.



Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekli su iz Ministarstva europskih i vanjskih poslova.

Hrvatski sudovi potvrdili su parovima odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu.

Hoće li ih pustiti?
Podsjećamo, osmero Hrvata zambijski je sud je odbacio optužbe te ih pustio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih.

Situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno u medijima da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Valja podsjetiti kako su međunarodna posvajanja iz DR Kongo zabranjena te su parovi osumnjičeni za trgovinu djecom.

Na suđenju je i Ivan Pernar koji je svjedočio i prati suđenje s prve crte već tri mjeseca.

Komentari