Detaljno donosimo sve promjene epidemioloških mjera; Evo tko smije putovati, tko je izuzet od mjera i kako dobiti propusnice

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da nove, blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se vraćaju propusnice.

“S obzirom na epidemiološku situaciju, popuštanje ne može biti opcija”, kazao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Istaknuo je da novim mjerama nastoje poslati poruku da je u ovom rizičnom razdoblju potrebno “primiriti stanovništvo i ograničiti posjete”.

Okupljanje najviše 10 osoba iz dva kućanstva, preporuka korištenje godišnjih odmora

Na inicijativu vlade održan je sastanak s predstavnicima HUP-a, HGK i HOK-a te je postignut dogovor da se sugerira poslodavcima da u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora.

Produljenje postojećih mjera koje stupa 21. prosinca u ponoć do 10. siječnja uključuje odredbu da na privatnim okupljanjima bude dopušteno najviše deset osoba iz dva različita kućanstva.



Kad god je moguće misna slavlja trebala bi se održavati putem radio, TV programa ili na drugi način, a iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama HZJZ-a.

Što se profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa tiče, broj prisutnih ograničava se s obzirom na veličinu prostora, najmanje sedam metara kvadratnih po osobi.

Propusnice od 23. prosinca u ponoć

Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć, a odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021., rekao je Božinović.

Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

Rezultati bi se mogli vidjeti oko 8. siječnja

Intencija je, kaže, da ovo budu odluka s vremenski ograničenim trajanjem i da se ne produžuje ukoliko ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. siječnja mogli bi vidjeti rezultate ponašanja što će biti važno za evaluaciju epidemiološke slike u Hrvatskoj. Popuštanje će, dodaje ministar, ovisiti o trendovima epidemije.

Vezano za novinarski upit hoće li i kome poslodavci trebati dokazivati da zaposlenici ne mogu obavljati posao od kuće, Božinović je rekao da stožer ima već upita na tom tragu i već se daju odgovori na tom tragu.

Za one koji su uplatili kuće ili druge smještaje za odmor potvrdio je da su oni u poziciji da realiziraju svoj plan.

Vezano za omogućavanje putovanja studentima, naglasio je da su oni uglavnom već tjednima, ako ne i dulje na online nastavi, što znači da nisu u mjestima studiranja.

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta, ne i zabrani povratka

Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, naglasio je da je ova odluka odluka o zabrani napuštanja, ne i zabrani povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno.

Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom da postoji iskustvo i praksa od nedavno.

Policija je, kaže Božinović, napravila draft uputa prema službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama. Bilo bi logično da traže propusnice, a ako netko nema uvidom u, primjerice rezervaciju, policijski službenik može puštati da osoba prijeđe iz županije u županiju.

Vezano za međunarodne letove istaknuo je da ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.

Propusnice se mogu zatražiti i putem telefona na broj 0800 – 80- 90.

Komentari