Dinamo pobijedio na sudu i dobit će ogroman novac: Veliki preokret, presuda kakva nije viđena 15 godina

Foto: DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Činilo se da će Dinamo ostati lakši za nekoliko stotina tisuća eura, nakon nekoliko presuda u tužbi s Reneom Pomsom, bivšim pomoćnim trenerom Modrih, ali na kraju dogodio se preokret koji nitko nije očekivao. Jer statistika je govorila da je to “uzalud bačen novac)…

No, idemo redom. Dinamo je u ožujku 2020., uslijed provale koronavirusa, raskinuo ugovor s Reneom Pomsom, tadašnjim članom stručnog stožera Nenada Bjelice.

Austrijski trener je nakon toga pred FIFA-om tužio Dinamo za 360 tisuća eura. Dinamo je smatrao da FIFA ne može biti nadležna za taj spor jer su Dinamo i Rene Poms ugovorom dogovorili nadležnost Arbitražnog suda HNS-a. Ipak, FIFA je presudila u Pomsovu korist i obvezala Dinamo da mu isplati 180 tisuća eura, pišu Sportske novosti.

Veliki preokret
Maksimir to nije prihvatio pa je podnio žalbu protiv Pomsa i FIFA-e pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS). I taj je sud nakon dvije godine vođenja postupka dobio Dinamo pa je zagrebački klub Pomsu platio 220 tisuća eura s obzirom na kamate i troškove postupka. Međutim, Dinamo tu nije stao. Klub je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a zbog brojnih ozljeda.



Prema statistici ovog suda, 97 posto godišnjih predmeta koji se podnesu pred švicarskim Vrhovnim sudom završavaju odbijajućim odlukama protiv podnositelja zahtjeva. Točnije, u samo tri posto slučajeva stranke uspiju u sporu pred tim sudom.

Statistika nogometnih sporova još je drastično manja jer se zadnji poznati slučaj u kojem je švicarski Vrhovni sud poništio odluku CAS-a dogodio prije 15 godina. Bio je to slučaj Metuzalem. Punih 15 godina švicarski Vrhovni sud nije poništio odluku CAS-a u nogometnom sporu gdje je FIFA bila tužena zajedno s trenerom i/ili igračem.

No švicarski Vrhovni sud je nakon 15 godina odlučio poništiti odluku CAS-a u nogometnom predmetu i to baš po zahtjevu Dinama protiv trenera Renea Pomsa i FIFA-e.

“Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor”, rekao je za Sportske novosti odvjetnik Davor Radić, koji je u tom predmetu zastupao Dinamo.

 

Komentari