Dio tima Alemke Markotić: O umoru ne razmišljamo, dajemo sve od sebe

HRT

Ovo su priče zdravstvenih djelatnika Klinke za infektivne bolesti dr. ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu, koji više od mjesec dana nesebično daju sve od sebe kako bi pomogli oboljelima i rade 24 sata dnevno, i dok je njihov glavni motiv sačuvati naše zdravlje naš mora biti da ostanemo kod kuće jer tako pomažemo i njima i svojim najbližima. Upoznajte dio tima profesorice Alemke Markotić.

Petra, Zoran, Domagoj i Ivan samo su dio tima na prvoj linije obrane od koronavirusa, sate ne broje, ne stignu misliti o umoru i rade danonoćno. Sve im je, kažu kao u nekom filmu, ali ovo je prilična stvarnost. I to surova, leđa i ruke pamte, no posao ne biraju.

“Radimo trijažu pacijenata, uzimamo briseve ako treba, pregledavamo pacijente i radimo neke odjelne poslove po potrebi”, kaže specijalizant infektologije Domagoj Tomasović i dodaje kako mu je sve to veliki izazov i drago mu je da sudjeluje u njemu.

U laboratorij stalno pristižu novi uzorci i vremena za predah nema. “Inače su stvarno maratonske smjene i stvarno presing je veliki, svakom su njegovi uzorci uvijek hitni i onda baš se trudimo maksimalno dati od sebe ali to onda znači naravno i da smo umorni i da samo kad dođemo doma možemo leći i spavati”, otkriva Petra Svoboda, dipl. ing. biologije, s Odjela za znanstvena istraživanja.



Iako radi na dječjoj intenzivnoj, specijalist infektologije i subspecijalist dječje intenzivne medicine Zoran Barušić brine se i o odraslima. “Radni dan ne poznaje svoje radno vrijeme, prilagođavamo se trenutnim okolnostima”, kaže i dodaje da je njima sasvim sigurno teško ali još teže je, kaže, pacijentima.

U 35 godina rada predstojnik Klinike za infektivne bolesti doktor Ivan Puljiz kaže da ovakvu bitku s nepoznatim još nisu vodili. I sami su izloženi velikoj opasnosti, no ne odustaju. “Izdržavamo, još uvijek nema znakova umora niti da posustajemo. Motiv je samo poziv pomagati ljudima i najsretniji ste kada ljudi idu kući, kad vidite da su izliječeni”, rekao je za HRT.

A sada zdravstveni djelatnici trebaju i mole našu pomoć, i poručuju – ostanite doma! “Tako štite sebe, a tako štite i nas bez kojih zdravstveni sustav ne bi mogao funkcionirati”, poručuje doktor Barušić.

“Jer možda nekad će biti netko od vaših bližih tko se može zaraziti, oboljeti teško i završiti na respiratoru, tako da je stvarno jako bitno da ostanete doma zbog svih nas. Mi se trudimo maksimalno ali bi i mi isto rado malo više bili doma a malo manje na poslu”, dodaje Petra Svoboda.

Najbolji je to način da im zahvalimo na svemu što nesebično rade za nas.

Komentari