Dodik opet prijeti: Ako mi sud zabrani političko djelovanje, morat ćemo reći doviđenja BiH, adio

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Milorad Dodik poručio je da će reći da ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH ako bude osuđen pred Sudom BiH u predmetu koji se vodi protiv njega i bude mu zabranjeno političko djelovanje.

Kako je rekao, “svi znaju da je proces koji se vodi protiv njega u Sudu BiH nelegitiman i motiviran političkim interesima pojedinih ambasada u Sarajevu”.

“Sude mi samo zato što ne priznajem strance – i ako misle da će me ovim procesom udaljiti s političke scene – varaju se”, rekao je Dodik u emisiji Telering na Radio-televiziji RS, prenosi Klix.ba.



Dodao je da je pitanje hoće li imati pravnu borbu ili neku drugu.

“Svi moji ovdje su opredijeljeni da sutra ako se to desi (ako mu bude zabranjeno političko djelovanje op. a.), da ćemo morati reći da ne priznajemo Sud i Tužilaštvo BiH i kažemo doviđenja, BiH, adio. Mi hoćemo pokazati način na koji to rade, jer da to rade jednom Miloradu Dodiku za kojeg misle da je netko. Pa kako je moguće da budem procesuiran na bazi ovoga?” pita se Dodik.

Foto: Antonio Balic/Cropix

Ne brinu ga pregovori s EU

Vezano za otvaranje pregovora s Europskom unijom, kaže da je optimističan “jer je većina traženog ispunjena”, ali dodaje da su kočnice i dalje Izborni zakon i Zakon o Sudu BiH.

Dodik kaže da ga to ne brine jer vjeruje da će nakon otvaranja pregovora ova pitanja biti riješena u korist RS-a.

“U Mostaru na sastanku nije postignut dogovor o najvažnijim otvorenim pitanjima – Izbornog zakona i Zakona o Sudu BiH”, kazao je dodavši da je srpska strana jedina u Mostar došla spremna, “s odgovorima na sva otvorena pitanja.”

“Јasno je da je jedino rješenje da Osnovno odjeljenje Suda BiH bude u Sarajevu, a Apelaciono u Banjoj Luci, što Bošnjaci i dalje ne prihvaćaju”, dodao je.

Šeks žestoko prozivao oporbu: Sve mračne sile u Hrvatskoj su se okupile da sruše HDZ, ali neće uspjeti

Komentari