Dodik pridruživanje BiH EU vidi kao priliku da ‘svi Srbi budu u jednoj državi’, spomenuo je i Hrvatsku

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Preporuka Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom dokaz je da politika kompromisa i dijaloga daje rezultate, izjavio je u utorak čelnik SDP BiH Nermin Nikšić, dok čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pridruživanje BiH EU vidi kao priliku da “svi Srbi budu u jednoj državi”.

Komentirajući najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Europskom vijeću biti upućena preporuka kako bi to tijelo narednog tjedna i formalno moglo donijeti odluku o otvaranju pregovora s BiH Nikšić, koji je i predsjednik vlade Federacije, kazao je za lokalne medije da je važno to što su u Bruxellesu prepoznali koliko je sadašnja vlast postigla u provedbi reformi.

“Glavna vrata EU smo otvorili i tu više nema povratka unatrag”, kazao je Nikšić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”. Visoki dužnosnik stranke Narod i pravda (NiP) Denis Zvizdić, ujedno zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, ustvrdio je kako su očekivani pregovori rezultat odgovorne politike čijim promotorima je označio stranke “trojke”. “To donosi stabilnost i prosperitet, umjesto neproduktivnih i destabilizirajućih blokada i međustranačkih prepucavanja”, izjavio je Zvizdić.

S tim je suglasan i državni ministar pravosuđa Davor Bunoza iz HDZ-a BiH. “Što god netko mislio, ovo je rezultat kompromisa, gdje je ipak BiH najviše profitirala”, kazao je Bunoza. SDP zajedno s Našom strankom (NS) i Narodom i pravdom (NiP) čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije u BiH, u kojoj su još i HDZ BiH te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.



Foto: Antonio Balic/CROPIX

BiH je spremna

Ta je koalicija uspostavljena nakon izbora u listopadu 2022., a vlast je preuzela u siječnju prošle godine. Od tada su uspjeli osigurati da parlament BiH usvoji zakone o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te o sukobu interesa, a otvoreni su i pregovori s Frontexom.

Europsko je vijeće u prosincu prošle godine to postavilo kao uvjete za otvaranje pristupih pregovora, a zatraženo je i usvajanje zakona o sudovima, kao i promjene izbornog zakona čiji je cilj osigurati bolji nadzor nad izbornim procesom.

Ta dva zakonska rješenja još nisu usvojena, no Europska je komisija ocijenila kako je ono što je prije toga urađeno dostatan dokaz spremnosti sadašnje vlasti u BiH za provedu reformi. Nikšić je ocijenio kako je sve to rezultat odluke da se vodi politika razgovora i kompromisa, a da se izbjegavaju “populistička prenemaganja” i “lažni patriotizam”.

Foto: Antonio Balic/Cropix

‘Za nas je europski put važan’

“To je dalo ogroman rezultat”, kazao je čelnik SDP BiH, koji je u proteklim mjesecima upadljivo izbjegavao polemizirati s Dodikom kada god je on provocirao bošnjačko-građanski blok ili iskazivao euroskepticizam. Dodik je nakon najave Von der Leyen svoj komentar objavio na društvenoj mreži X, a u njemu navodi da je ulazak BiH u EU zapravo neka vrsta ostvarenja njegove zamisli o tome da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi.

“Za nas je europski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja – život Srba u ekonomskom i nacionalnom prostoru bez granica”, napisao je Dodik. Pozdravio je očekivano otvaranje pregovora, ali uz žaljenje jer se još ne zna kada bi oni mogli i početi. Pritom je ustvrdio kako je očekivano otvaranje pregovora u najvećoj mjeri zasluga Republike Srpske, a zahvalio je prijateljima među koje je ubrojio Hrvatsku te Mađarsku, Srbiju, Austriju i Sloveniju.

Von der Leyen prelomila: Stigla velika vijest za naše susjede, bit će oduševljeni

Komentari