Domovinski pokret oštro kritizira Vladu, ne žele šutjeti: ‘Koliko hrvatskih državljana mora poginuti?’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Nakon nedavnog incidenta u zagrebačkoj Kustošiji, u kojem je kombi s trinaest migranata izazvao prometnu nesreću, Domovinski pokret iznio je oštru kritiku na račun Vlade Republike Hrvatske.

“Nije prošlo dugo vremena kako je kombi, u kojemu je bilo trinaestero migranata, poslije tunela Sveti Marko probio ogradu i pogodio riječki automobil prilikom čega je poginulo dvoje hrvatskih državljana, a jedan je teško ranjen. U petak u jutarnjim satima u zagrebačkoj Kustošiji, potjere koja je krenula još na A1 i nastavila se po Zagrebu, zaustavljen je kombi s migrantima koji se zabio u policijsku blokadu. Utvrđeno je da je državljanin Moldavije u kombiju prevozio 32 migranta“, poručili su iz DP-a.

Iz stranke navode da je riječ o posljedici sulude migrantke politike hrvatske Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, koja sada dolazi na naplatu: “Domovinski pokret ne može i neće šutjeti na ovakve slučajeve koji sve snažnije ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana”.

May be an image of 3 people and text



‘Koliko hrvatskih državljana mora poginuti?’

Iz stranke su stoga jasno pitali premijera: “Koliko hrvatskih državljana mora poginuti da bi se zaustavio protuzakoniti ulazak tzv. migranata u Republiku Hrvatsku? Podsjećamo, samo prošle godine u Hrvatsku ilegalno je ušlo 68.500 migranata, vojno sposobnih muškaraca, što nadmašuje broj stanovnika Dubrovnika i Vukovara zajedno”.

“Neki dan objavljeno je kako se u tajnosti sve intenzivnije u Hrvatsku vraćaju migranti koji su kod nas prvi put evidentirani. Iz europskih zemalja organiziraju se tajnoviti transporti zrakoplovima i drugim prijevoznim sredstvima te se migranti u pratnji policajaca iz europskih zemalja deportiraju u Zagreb. Tim migrantima policija ostavlja mogućnost slobodnog kretanja bez ikakva nadzora”, podsjećaju iz DP-a.

“Potvrdilo se da je Domovinski pokret bio u pravu kad je upozoravao da će druge europske zemlje početi vraćati ilegalne migrante u Hrvatsku koja im je prva dala ‘privremenu zaštitu’. Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem ne samo da krši Zakon o nadzoru državne granice, nego je izravno odgovorna i za sve učestalije incidente i napade na hrvatske građane i njihovu imovinu koje poduzimaju tzv. migranti koji slobodno, bez ikakva nadzora, lutaju Hrvatskom”, oštri su u svom priopćenju.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ugroza sigurnosti

Ovakvim pogubnim politikama, smatraju, izravno se ugrožava sigurnost hrvatskih građana. Kako navode, nameće se pitanje pretvara li Andrej Plenković, po nalogu Bruxellesa, Republiku Hrvatsku u migrantski prihvatni centar Europske unije: “Tko je vladajuće ovlastio da Hrvatsku pretvaraju u hot spot Unije? Intenzitet migracija u Europu, pa tako i u Hrvatsku najviši je još od vremena velike migrantske krize 2015. i 2016. godine”.

“Nije izgledno da će se taj broj smanjiti nakon postizanja novoga pakta za migracije u Bruxellesu jer se ne rješavaju uzroci, nego tek posljedice čitavog problema. Hrvatska se pritom nalazi na jednoj od najizazovnijih migrantskih ruta što zahtijeva pomno osmišljenu, sustavnu i dosljednu migrantsku politiku”, navode podsjećaju da su više puta od Vlade zahtijevali da zaustavi protuzakoniti ulazak tzv. migranata u Republiku Hrvatsku.

Peović: Sram bilo Martinu Dalić! Radnici Podravke rade u robovskim uvjetima

‘Politike kakve je inaugurirao Plenković’

“Nakon današnjeg incidenta, u kojemu je pukom srećom izbjegnuta tragedija golemih razmjera, od Plenkovića zahtijevamo da proglasi nultu stopu tolerancije na ulazak migranata mimo graničnih prijelaza. Podsjećamo da je sigurnost temeljna funkcija države, a da primjeri brojnih zemalja Europske unije – od Švedske i Francuske do Njemačke i Austrije – pokazuju kuda vode migrantske politike kakve je u Hrvatskoj inaugurirao Andrej Plenković”.

“Sulude migrantske politike rasturile su sigurnost ovih država u kojima djeca više ne mogu sigurno šetati i voditi bezbrižno djetinjstvo. I Hrvatsku očekuju slični scenariji ako se trenutačno ne zaustave ovakve pogubne politike. Domovinski pokret iskoristit će sva zakonom dopuštena sredstva da zaustavi politike koje dovode u pitanju hrvatski identitet i ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana. Vlada koja nije sposobna uspostaviti red i sigurnost unutar svojih međunarodno priznatih granica – nije dostojna voditi hrvatsku državu!”, poručili su.

Komentari