Dr. Mato Palić o tvrdnjama Karoline Vidović Krišto: Izborni proces je s ustavno-pravne strane čist

Foto: Domovinski pokret / Facebook

Dr. Mato Palić, profesor na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, na Osječkoj televiziji komentirao je press konferenciju Domovinskog pokreta na kojoj je Karolina Vidović Krišto kazala da “Planković vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom”.

“Plenković kao dosadašnji, a prema izbornim rezultatima, vjerojatno i budući premijer svjesno krši Ustav i zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama namjerava formirati novu vladu. Ustavni je sud je u srpnju 2011. donio odluku da su 11. i 12. izborna jedinica protuustavne”, kazale je Vidović Krišto.

Karolina Vidović Krišto: Ustavni sud je 2011. proglasio neustavnima XI. i XII. izborne jedinice, Plenković svjesno krši Ustav



Citirala je odluku prema kojoj ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, imovinskoj, mjestu boravka, prebivališta i drugoj.

“Priznavanje unaprijed zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog izbornog prava”, rekla je Vidović Krišto.

Dr. Mato Palić, profesor na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, ne slaže se s mišljenjem novozabrane zastupnice Domovinskog pokreta. Za Osječku televiziju je izjavio:

“S obzirom na činjenicu da je Ustavni sud Republike Hrvatske donio odluku u kojoj je zaključio da su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 5. srpnja 2020. godine provedeni sukladno Ustavu i zakonu, stvar je, što se tiče izbornog procesa, ustavno pravno potpuno čista.”

Odgovarajući na pitanje što je ustavnim statusom 11. i 12. izborne jedinice, odnosno izjavom, koja se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2011., da su one protuustavne, dr. Palić kaže:

“Radi se o odluci Ustavnog suda koja je donesena 29. srpnja 2011. godine na temelju više pritužbi i prijedloga za ocjenu ustavnosti tada važećeg Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predviđao da nacionalne manjine, koje u stanovništu sudjeluju s manje od 1,5 posto, mogu glasati u deset izbornih jedinica, ali i na posebnoj manjinskoj listi, a nacionalne manjine koje su zastupljene s više od 1,5 posto da imaju zajamčen broj mjesta u Saboru u okviru općeg izbornog sustava.

Macan: Nemam se namjeru ispričati Vidović Krišto, postala je novi Glasnović u Saboru

Na toj press konferenciji došlo do pogrešnog tumačenja obrazloženja odluke Ustavnog suda. Rečeno kako nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupnika za bilo koju manjinu – nacionalnu, jezičnu, spolnu ili bilo koju drugu. Propust je što do kraja nije rečeno da je to zabranjeno u okviru općeg izbornog sustava, odnosno u okviru ovih deset izbornih jedinica u kojima se u svakoj bira po 14 zastupnika.

Dakle, Ustavni sud nije zaključio da su 11. i 12 izborne jedinice neustavne, nego da nije dopušteno ni ustavno pravno prihvatljivo u okviru ovih deset izbornih jedinica zajamčiti određeni broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu bez obzira je li to nacionalna, etnička, vjerska ili bilo koja druga. “

Profesor Palić komentirao je izjavu Karoline Vidović Krišto kako u Hrvatskoj ne postoje nacionalne manjine.

“Ustav je jasan. U uvodnom dijelu Ustava RH, koji nosi naziv Izvorišne osnove, ne samo da je navedeno da nacionalne manjine postoje, nego su pobrojane sve nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. I u drugom dijelu Ustava nacionalne manjine se spominju kao takve. Dakle, u našem ustavnom poretku nacionalne manjine su ustavna kategorija. Tvrdnje koje bi to dovodile u pitanje ni pravno ni činjenično nisu točne”, zaključio je profesor Palić.

Karolina Vidović Krišto: Krešimir Macan je nevažan, pobjegao je jer sam mu rekla da radi za Plenkovića

Komentari