Filipović predstavio aplikaciju “Kretanje cijena”: Građani moraju vidjeti tko je korektan!

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar gospodarstva Davor Filipović u petak je predstavio aplikaciju “Kretanje cijena”.

Trgovci koji su na toj takozvanoj bijeloj listi su Konzum, Tommy i KTC i oni su ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

“Od 31. prosinca građani će moći pratiti cijene. Cilj je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti”, rekao je Filipović. Stranici će se moći pristupiti preko mobitela, preko stranice Ministarstva.

Filipović je komentirao i trgovačke lancime koji nisu dostavili podatke o cijenama.



“Oni to očito ne žele. Ne postoji opravdanje jer su neki napravili. Zašto ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i omogućiti građanima informaciju o cijenama. Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovo iz hira nego jer živimo u krizi.

Ovo će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko ne. Život je dvosmjerna cesta pa kad država treba pomoći… S jedne strane treba uzeti od države, a s druge niste u stanju građanima pokazati cijene. Vjerujem da će bijele liste potaknuti građane da prepoznaju tko je korektan, a tko nije”, rekao je prenosi Net.hr.

Dodano je i kako će se aplikacija konstantno nadograđivati i da će sami skupiti informacije o cijenama ako ih trgovački lanci ne dostave.

“To je najviša cijena na policama trgovačkih lanaca. U drugim dućanima cijene mogu jedino biti niže od onih prikazanih na aplikaciji. Ona je u funkciji”.

Putem aplikacije može se pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su na akciji, koji su zadržali cijenu, a cijena aplikacije je ispod 200.000 kuna.

Aplikacija je zamišljena da bude u obliku internetske stranice, a ne aplikacije za mobitel. Možete joj pristupiti OVDJE.

Komentari