Frka u Hercegovini oko hrvatskih izbora: ‘Vi nemate svoj stav, samo slušate Dragana’

Foto: Screenshot/YouTube/otpormedia

Na nedavnoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, zastupnik Tomo Bandić (Hrvatska republikanska stranka) izazvao je pažnju javnosti svojim otvorenim napadom na predsjednika Vlade te županije Predraga Čovića (HDZ BiH).

Tijekom rasprave o ključnim pitanjima koje dotiču županijsku politiku, Bandić je istaknuo da Predrag Čović nema svoj vlastiti stav te da se oslanja na upute Dragana (op. a. Čovića, predsjednika HDZ-a), što je izazvalo iznenađenje među prisutnim skupštinskim zastupnicima.

Ova izjava došla je u trenutku kada se raspravljalo o neradna dva dana na području ŽZH, 16. i 17. travnja ove godine, kada se održavaju parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj.

“Ti dani i u BiH će bit neradni, to će za nas biti svetkovina”, rekao je ranije u Zagrebu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kada je postalo jasno da izbori u Hrvatskoj, a samim time i izvan Hrvatske, neće biti nedjeljom što je do sada obično bio slučaj.



Čović je bio vidno iznenađen

Predrag Čović, predsjednik županijske vlade, bio je među prisutnima te je primio Bandićevu izjavu s nevjericom što se moglo i vidjeti.

Naime, Bandić je pitao predsjednika vlade o neradnim danima koje je ranije u Zagrebu najavio Dragan Čović, a Predrag Čović nije dao jasan odgovor o tome hoće li ta dva dana biti neradna kako je najavio Dragan Čović ranije jer odluku o neradnim danima u Federaciji donosi vlada pojedine županije odnosno kantona.

Bandić je naglasio da Predrag Čović u donošenju odluka i stajališta u potpunosti ovisi o mišljenju Dragana Čovića, implicirajući da je on ključna figura koja oblikuje njegov politički put.

Izjava Bandića otvorila je prostor za različite interpretacije i spekulacije o unutarnjim političkim odnosima u županiji. Dok neki to vide kao znak političke lojalnosti, drugi su izrazili zabrinutost zbog nedostatka autonomije i neovisnosti u donošenju odluka, a treći kažu da se Bandić priprema za lokalne izbore koji će u ŽZH biti održani u listopadu ove godine pa napadima na političke autoritete radi sebi reklamu među biračkom bazom.

Čović digao dvoranu na noge: U BiH se neće raditi na dan hrvatskih izbora. Nama će to biti svetkovina

Hoće li izjava utjecati na klimu u ŽZH? 

Ostaje vidjeti kako će ova izjava utjecati na političku klimu unutar Županije Zapadnohercegovačke i hoće li rezultirati promjenama u pristupima i političkim dinamikama unutar županijske skupštine.

Skupština ŽZH ima 23 zastupnika, a Bandić je, praktično, jedini oporbeni zastupnik s obzirom na to da tijekom mandata prima paušal, a nema profesionalni mandat za razliku od ostalih zastupnika. Razlika u paušalu i profesionalizaci mandata je to što je profesionalnim zastupnicima poslodavac Skupština i njihova plaća je veća od 1000 eura neto dok su paušalni zastupnici na negdje oko 300 eura neto.

Na istoj sjednici je donesena i odluka o tome da trojica zastupnika koji su u Skupštinu ušli s liste HDZ-a 1990 prestaju biti zastupnici te stranke te postaju neovisni.

Komentari