Predstavljanje uputa za početak školske godine: Maske obavezne u nekim situacijama, predlaže se dvosatna ili trosatna nastava

Screenshot

”Škola počinje 7. rujna i gotovo, u svim županijama”, jedino je što je rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Više detalja o sastanku Nacionalnog i lokalnih stožera trebali bismo doznati na konferenciji za medije u 14 sati.

“Sukladno s mogućom promjenom epidemiološke situacije lokalni stožeri mogu davati dozvole pojedinim ravnateljima i školama na zahtjev, da se pojedine mjere pojedinoj školi na pojedinom mjestu olabave, jer situacija ne zahtijeva rigoroznije varijante”, rekao je Fuchs za N1, objasnivši zašto se nalazio na sastanku sa šefovima lokalnih i županijskih stožera.

Objasnio je i da će prvašići prvi dan škole u školu ići s jednim roditeljem, a da će se škola za prva četiri razreda odvijati po sistemu “balončić” ili “mjehurić”. “Isti je princip, samo nismo konačno dogovorili koji će biti termin. Radi se o tome da se pokušava što je više moguće smanjiti kontakti među grupama i taj je princip moguće primijeniti u razrednoj nastavi, gdje su sva djeca istog razreda uvijek na jednom mjestu, skupa sa svojim učiteljem ili učiteljicom”, rekao je Fuchs.

Predstavljanje Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u tijeku je predstavljanje Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.



Upute predstavljaju ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Osnovno je pravilo da u školu ne ide dijete koje ima simptome, u samoizolaciji je ili ima covid-19. Distanca, osobna higijena i redovito provjetravanje prostora je važno.

Predlažu dvostatnu ili trosatnu nastavu ili u smjenama, kao i da nastava ne počinje u isto vrijeme, izvijestila je Pavić Šimetin.

Maske su obavezne u nekim situacijama u školi, a mora se i odrediti prostor za djecu koja pokažu simptome i trebaju pričekati roditelja. Međusobna komunikacija osoblja isto uz maske.

“Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama”, usvrdila je Pavić Šimetin.

“Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apelirao na roditelje da djeci svaki dan prije kretanja u školu izmjere školu, a ovi stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obaveza da se od 1-4 razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura”, dodala je.

Što kad se koronavirus pojavi u školi?

“Kad se pojavi sumnja na Covid-19, ako se to dogodi kod kuće, onda je važno da dijete ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, dijete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Djelatnici škole u tom slučaju moraju napustiti ustanovu, a ravnatelj mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa. Ali ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a liječnici će dalje procjenjivati ima li potrebe za daljnjim testiranjem ili ne”, ustvrdila je.

Fuchs: Djeca 1-4 razreda bit će u “mjehurićima”, ne moraju nositi maske

Nakon zamjenice ravnatelja HZJZ-a govorio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs:

“Ideja savjeta svojevremeno, neovisno o tome što netko tada govorio o brojnosti uključenih ljudi, je bila da se epidemiolozima predstave svi problemi koji se mogu pojaviti u nekoj školi i da onda, uvažavajući i jedne i druge, predstavimo mjere koje će zadovoljiti sve. Sukus svega što je ranije rečeno je – u osnovnoj školi razlika između provođenja nastave od 1-4 razreda osnove, uz uvažavanje svih mjera, oni pohađaju školu u tzv. “mjehuriću”, ulaze svi u razred odjednom, ne izlaze tijekom odmora, njihova razrednica je s njima cijelo vrijeme. Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje djece do škole. U ovom obliku sva djeca su u učioncama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavak može ući i držati predavanje jedino s maskom”, rekao je ministar Fuchs.

Komentari