Galić o nelogičnosti Zakona o obnovi: ‘Ne razmišlja se dva-tri koraka unaprijed. Treba se početi raditi na većoj strategiji zaštite od potresa’

screenshot

Potres jačine 5,2 po Richteru, koji je pogodio u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba, te potres jačine 5,0, koji je pogodio područje između Zagreba i Siska s epicentrom 44 kilometara jugoistočno od Zagreba i 11 kilometara jugozapadno od Siska, prouzročili su veliku štetu. 

Nema ozlijeđenih, ali je velika materijalna šteta jer ima domova koji su toliko oštećeni da građani ne mogu ući u njih. Veliku štetu je pretrpjela i opća bolnica u Sisku, odnosni pedijatrija i kardiologija. Pacijenti su dobro i nisu evakuirani.

Odvjetnik Filip Galić upozorio je na nelogičnost Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

“Brojna su oštećenja u Petrinji, Sisku i okolici, pa se postavilo logično pitanje hoće li se zakon o obnovi Zagreba i okolice primjenjivati i na ovo područje. Bojim se da neće jer se odnosi isključivo na područja navedena u zakonu”, ističe.



Dodaje kako je ovaj zakon donesen isključivo za obnovu štete nastale potresom 22. ožujka.

“Zakonodavac ne razmišlja dva tri koraka unaprijed. Treba vidjeti što će Vlada sada učiniti, hoće li mijenjati ovaj zakon ili donijeti novi za Petrinju”, govori nam.

Isto tako navodi slučaj da se ponovo dogodi potres u Zagrebu i dođe do oštećenja, bi li se taj zakon mogao primjenjivati, trebalo bi vidjeti koja je šteta nastala 22. ožujka, a koja poslije.

Poručuje kako je potrebno mijenjati cijelu strategiju zaštite od požara, donijeti zakon za cijelu Hrvatsku.

“Ovaj nam potres pokazuje da se treba početi raditi na većoj strategiji zaštite od potresa. Ljudi moraju početi shvaćati da su potresi nešto što će se događati, moramo se početi privikavati na život s potresima”.

Područje pogođeno potresom posjetili su predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, ministar branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Sad već imamo dosta iskustava s potresima, nastojat ćemo popisati štete i pomoći i Sisku i Petrinji i ostalima koje je potres pogodio da se štete čim prije saniraju!, rekao je premijer.

Komentari