Glavni državni inspektor o kršenju korona mjera: Bilo je samo pet slučajeva u kojima se nisu pridržavali radnog vremena

Andrija Kristo / CROPIX

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić gostovao je u RTL-u Danas gdje je prokomentirao pooštrenje mjera, poslovanje Državnog inspektorata i prekršaje zbog kršenja korona mjera. 

Mikulić je na pitanje je li korona pooštrila mjere pregleda kamiona na granici, odgovorio je kako nije za to odgovorna korona. “Od 14. prosinca 2019. godine imamo primjenu nove uredbe o biljnom zdravstvu. To je dio zakonodavstva EU koje govori da svo bilje ili biljni proizvodi kao i drugi proizvodi koji ulaze iz trećih zemalja u Hrvatsku ili druge zemlje EU da se moraju kontrolirati”, rekao je.

Otkrio je da u prvih osam mjeseci na sedam graničnih prijelaza gdje rade fitosanitarni inspektori obavljeno je oko 15 tisuća nadzora, što je oko 2 tisuće više nego prošle godine. Na Bajakovu je obavljeno oko 1850 nadzora u prvih osam mjeseci.

“Vraćeno je nekoliko pošiljaka rajčice”

“Vraćeno je samo nekoliko pošiljaka rajčice”, kazao je te dodao kako su spremni za nadolazeću sezonu mandarina. “Organizirat ćemo rad i poslovanje Državnog inspektorata na način da omogućimo našim proizvođačima mandarina što brži i kvalitetniji plasman na tržište”, rekao je.



Zanemariv broj prekršaja zbog korone

Otkrio je i podatke vezane uz koronavirus i inspekcije Državnog inspektorata. “Napravili smo nekoliko tisuća nadzora. Posebno me veseli da je bilo samo nekoliko nepridržavanja od strane određenih subjekata koji se nisu pridržavali odluka Stožera. To je bio zanemariv broj. Bilo je samo pet slučajeva u kojima se nisu pridržavali radnog vremena”, kazao je te dodao da ono drugo što je evidentirano kao propust je otklonjeno tijekom nadzora. Dodao je i da su oni koji su kršili radno vrijeme su te mjere prihvatili nakon nadzora.

“Zahvalio bi svim nadziranim objektima u kojima je bila inspekcija jer su se gotovo u stopostotnom broju pridržavali odluka Nacionalnog Stožera”, kazao je i dodao da je bilo nekoliko optužnih prijedloga.

“Tamo gdje smo mogli išli smo s mjerom upozorenja. Znači da tijekom nadzora ili u neko određeno vrijeme otklone nedostatak. Tamo gdje to nije bilo moguće tamo smo išli s ovih pet optužnih prijedloga”, kazao je te dodao da se gotovo svi pridržavaju mjera.

Rekao je da je ove godine, u prvih šest mjeseci, Državni inspektorat napravio oko 100 tisuća nadzora, u više od 70 posto nisu utvrđeni prekršaji, a kada i jesu, u 90 posto su otklonjeni nakon upozorenja. “Samo tamo gdje se moralo išlo se s jačim mjerama”, prenosi rtl.hr 

Komentari