Gong: HDZ priželjkuje neko novo civilno društvo. Po mjeri vladajućih, šutljivo i pokorno

Damjan Tadic / CROPIX

“Vlada i HDZ nisu loše percipirani u javnosti, hrvatskoj i europskoj, jer ih Gong ‘tužaka’ Europskoj komisiji i GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe, nego jer loše rade svoj posao”

Udruga Gong u petak je u odgovoru predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću istaknula kako je “zlonamjerno i podmuklo predstavljati ljudskopravašku organizaciju kao prijetnju društvu”.

Gong, kako su naveli, ukazuje na propuste i nepravde učinjene od strane vladajućih i moćnih.

“Umjesto da preuzme odgovornost za neuspjehe vlasti u upravljanju covid-19 krizom, nejednakim pravilima i prekorednom cijepljenju, premijer Andrej Plenković krivce traži u civilnom društvu i medijima. Huškajuću odmazdu prema nama oblači u ruho diskriminacije HDZ-a, priželjkujući neko novo civilno društvo. Po mjeri vladajućih, šutljivo i pokorno. Plenkoviću, ne bojimo se i nećemo šutjeti”, poručili su iz Gonga u priopćenju koje je potpisala izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.‘Praksa neliberalnih režima’

Napominjući kako civilno društvo ima ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju demokracije i ljudskih prava, iz Gonga su ustvrdili da “Vlada i HDZ nisu loše percipirani u javnosti, hrvatskoj i europskoj, jer ih Gong ‘tužaka’ Europskoj komisiji i GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe, nego jer loše rade svoj posao”.

“Portretiranje aktivnih građana i građanki kao izdajica izuzetno je opasno za demokraciju. Takva ponašanja praksa su neliberalnih režima”, istaknuli su iz Gonga.

Iz Gonga su napomenuli kako su “europske institucije – naše institucije jer smo i europske građanke i građani” te dodali kako ohrabruju građansku participaciju i sudjelovanje građanki i građana u demokratskim procesima.

Dodali su i kako Gong surađuje s brojnim međunarodnim institucijama i tijelima te da su od istih često zamoljeni i za mišljenje o stanju vladavine prava i transparentnosti vlasti u Hrvatskoj.

Naglasili su i da se duže od 20 godina nepokolebljivo bore protiv korupcije i gaženja ljudskih prava te da potiču građane i građanke da se sami obraćaju Europskim institucijama, kada hrvatske, koje, “zbog onih na vlasti ne uživaju povjerenje javnosti”, ne osiguraju adekvatna prava i mogućnosti.

Komentari