Gong: Više od godinu dana ne znamo tko je glasao za koji zakon, to je neprihvatljivo

Foto: GONG

GONG upozorava da je Hrvatski sabor jedini parlament u Europskoj uniji koji, pod izgovorom korone, već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik i zastupnica.

Epidemija je ozbiljno narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta. Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020., i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu, ističu u priopćenju.

Pritom, vladajući se oslanjaju na tanku većinu od samo 76 zastupnika/ca i podaci o pojedinačnom glasanju od velikog su javnog interesa.

Način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka zanemaruje osnovne demokratske standarde. Na to je ukazao i Ustavni sud kada je odredbe Poslovnika o ograničenju broja zastupnika koji mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama proglasio neustavnima. Tom prilikom Ustavni sud je podsjetio kako su zastupnice i zastupnici izabrani predstavnici naroda koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke niti kluba zastupnika, navode.Gong je i tada, uvažavajući pandemijske uvjete rada, pozvao na izmjene Poslovnika koje bi omogućile objavu svakog pojedinačnog glasa i prilikom ručnog glasanja, kad Sabor ne koristi elektronički sustav.

“Pozivale smo da digitalizacija Hrvatskog sabora omogući i redovan prijenos sjednica radnih tijela Sabora, i da to bude obaveza koja ne ovisi samo o dobroj volji predsjednika tijela kao sada”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nakon odluke Ustavnog suda mogućnost formiranja radne skupine i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti zadužen da krene raditi na izmjenama Poslovnika.

“Od tada je prošlo šest mjeseci, a da izmjene Poslovnika više nitko ni ne spominje. Imamo pravo znati kako rade naši izabrani predstavnici/e, te temeljem i tih znanja donijeti informiranu odluku umjesto onu temeljenu na ‘pustim obećanjima’. Zahtijevamo od Hrvatskog sabora da, umjesto izgovora, počne tražiti način da povrati izgubljeno povjerenje građana”.

“Pozivamo građanke, ali i saborske zastupnice i zastupnike: pridružite se apelu Parlametra i pozovite Sabor na veću odgovornost prema javnosti”.

Komentari