Gotovina emotivno o mladom heroju Domovinskog rata: ‘Bio je prirodno nadaren, vrhunski čovjek’

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Damir Tomljanović Gavran s pravom je nosio nadimak “Tigar koji je išao prvi”. Kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi išao je prvi od prvog dana Domovinskog rata, pa sve do svoje tragične pogibije 17. veljače 1994. godine na Tulovim Gredama smještenim na obroncima Velebita.

Na današnji dan, Gavran je i pokopan, a od njega su se tada zauvijek oprostili njegovi brojni suborci. Jedan od njih je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kojem je i danas sjećanje na Gavrana iznimno bolno.

“Postoje ratnici i junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja. Takav je bio Damir Tomljanović – Gavran, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet, čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan. Ponosan sam što smo zajedno branili i stvarali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku”, kazao je Medved jednom prigodom.

Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Domovinskog rata: ‘Krasile su ga hrabrost, odlučnost i ljudskost’



Gotovina o Gavranu

On je kazao i da su Hrvati dužni čuvati sjećanje na Tomljanovića: “I danas nam je Gavran inspiracija i usmjerenje. Bez obzira na protok vremena nastavit ćemo čuvati sjećanje na našeg Gavrana, iskazivati zahvalu njegovoj majci, njegovoj obitelji i svim obiteljima koje su za slobodu koju danas uživamo podarili svoje sinove i svoje članove obitelji.”

Samo biranim riječima, o Gavranu priča i general Ante Gotovina: “Bio je srdačan i skroman, volio je svoje ljude i vodio računa o svojim vojnicima i njihovim životima. U tom smislu je bio vrhunski zapovjednik, prirodno nadaren.”

Podsjetimo, Damir Tomljanović – Gavran pristupio je u kolovozu 1990. godine Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pokraj Zagreba.

Tijekom Domovinskog rata borio se na svim ratištima, a poginuo je tijekom nadzora svojih položaja 17. veljače 1994. na obroncima Velebita, kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi te zapovjednik 1. sektora, IZM Zadar – ZP Split. O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna priznanja i odlikovanja, kao i svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja kojima je bio i ostao uzor, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari