Grlić Radman poručuje: ‘Nikad nismo imalo bolji ugled! Plenković će i dalje voditi Hrvatsku’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor raspravit će izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., a na dnevnom su redu i novi mandat čelnih osoba Agencije za zaštitu osobnih podataka te plan usklađivanja hrvatskih zakona s europskim pravom.

U Saboru je u ime izvjestitelja ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, no prije no što je stao za govornicu zastupnica Dalija Orešković tražila je stanku i žestoko prozvala HDZ, prenosi Dnevno.hr.

“Tražim stanku od 10 minuta, uskoro ćemo morati pričati i položaju hrvatskog naroda ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj. Građani koji nemaju iskaznicu HDZ-a pretvaraju se u građane drugog reda. Hrvatska i BiH bili su prostori koje su poharali okupatori, no nitko Hrvate nije ponizio kao Plenković. Hrvatskoj je oduzeo demokraciju i poharao institucije. Ovakva Hrvatska ne može biti uzor ni saveznik euroatlantskog puta bilo koje države. Licemjerno je da se Hrvatska zalaže za Dayton, a HDZ-ova Vlada se u našoj domovini temelji na korupciji. Čija je bila reforma izbornog procesa? HDZ-ova. Krajnje je vrijeme da kažemo dosta, vrijeme je za iduće izbore”, rekla je žestoko.

Damjan Tadic/Cropix

Pavliček: Svega 350 tisuća Hrvata ostalo u BiH



Zatim se za stanku javio Marijan Pavliček (Suverenisti), rekavši kako su Hrvati u BiH i dalje najugroženiji narod.

“Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva, Grlić Radman je pedesetak puta bio u BiH, Hrvati od toga nisu imali nikakvog efekta. Prema procjenama tamo živi nekih 350 tisuća Hrvata, usporedno sa 700 tisuća koliko ih je bilo 1991. Jedino tko živi bolje su oni koji su u zadnjih 10 godina napustili BiH te žive u zapadnoj Europi”.

Stanka im je odobrena te su nakon svega 10 minuta sjednice otišli na kratak predah, nakon čega je ministar Grlić Radman stao za govornicu predstaviti izvješće.

Foto: Saborska TV

Grlić Radman vratio Orešković: Govorite s pozicije mržnje, Plenković pobjeđuje

“Deklaracija je u Saboru donesena 2018. godine, MVEP godišnje daje izvješće. U političkom smislu 2022.je bila izrazito dinamična, naš diplomatski angažman je bio naročito intenzivan. Nastojali smo potaknuti dogovor bh. aktera o izbornoj reformi. U drugom dijelu godine pratili smo političke procese uoči samih izbora. Plenković je koristio brojne susrete sa stranim dužnosnicima ističući važnost stabilnosti u BiH. Mi smo internacionalizirali ovo pitanje. Cilj je otvaranje pristupnih pregovora za EU što je prije moguće. BiH je na vrhu primatelja naše razvojne pomoći. Položaj Hrvata u BiH je tijekom 2022. bio bolji u odnosu na ranije godine, politički i gospodarski”, rekao je pa odgovorio Daliji Orešković.

“Ona govori s pozicije mržnje prema Vladi i premijeru, nikad nismo imalo bolji ugled u međunarodnoj zajednici. Efekti ove politike HDZ-a i Vlade, za njih možemo dobiti potporu legitimnih predstavnika Hrvata u BiH. Vi imate pravo na mišljenje, vaše mišljenje ostaje mišljenje dok se ne može racionalno opovrgnuti. Vi ćete prosvjedovati protiv svega što je pozitivno, ankete vam ne idu u prilog, hrvatski glasači će izabrati kako treba i Plenković će i dalje voditi Hrvatsku”, poručio joj je.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Naživcirao zastupnike: Nedopustivo da drži politički govor

Naravno da su se zaredale povrede poslovnika, a posljedično i opomene. Prvi se javio Pavliček koji je ministra kritizirao zbog političkog govora. “Vaš je posao doći ovdje i slušati mišljenje saborskih zastupnika, vi nama polažete račune”, rekao mu je dok je Mostovac Nino Raspudić nedopustivim nazvao ministrov predizborni govor.

“Rezultati su jasni, Komšić je član Predsjedništva BiH, izborni zakon nije izmijenjen, a tvornica kečapa, vaše Potemkinovo selo, još nema ni staklo”.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Vidović Krišto: Ne štitite ni Hrvate u Dubravi

Karolina Vidović Krišto u replici je oprala ministra navodeći da su neki mediji u Hrvatskoj u vlasništvu srpskih poduzetnika. “Vaša vlada ne štiti ni Hrvate u Dubravi, a kamoli u BiH”.

“Svatko od nas ima stid i sram, najgore je ako nekome stid ode i ne zna se vratiti, za vas će izbori biti nepovoljni”, odgovara joj ministar, na što mu je ona odvratila: “Vi otvoreno kradete građane, besramni ste”.

Ministrovim odgovorima nije bio zadovoljan ni Pavliček. “Slušajući van imam dojam da je Bog stvorio nebo, zemlju i onda HDZ. Vi gurate Hrvatsku u propast, u kojem paralelnom svijetu živite, nervozni ste zbog izbora ili zato što ste potamanili premalo svinja”.

 

Viktor Orban ovakvu političku krizu ne pamti: ‘Vlada nije u stanju stati ovome na kraj’

Komentari