Hajduk protutnjao kišnim Turopoljem i pobijedio Goricu: Sada je pritisak na Rijeci

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Lakše od očekivanja Hajduk je protutnjao opet kišnim Turopoljem i pobjedom 3:0 nad Goricom preuzeo prvo mjesto, barem dok Rijeka ove nedjelje ne odigra s Osijekom.

Splićani su sve riješili s tri pogotka u prvom poluvremenu, a Gorica je nastavila s očajnim izdanjima u 2024. godini u kojoj ima osam poraza u devet odigranih ligaških utakmica, a poražena je nedavno i u četvrtfinalu Hrvatskog kupa od Dinama.

Hajduk u borbi za naslov i Gorica u želji da izađe iz preduge rezultatske krize, nisu imali što za kalkulirati, samo tri boda imala bi pravu vrijednost, pogotovo za Hajduk čija ambicija ne trpi riječ kiks. Stoga su Splićani nastojali od prve minute nametnuti napadački ritam i prisiliti Turopoljce na obranu. Već na početku 4. minute dogodio se i prvi žuti karton s kojim je kažnjen domaći igrač Pršir, a nakon nekoliko pokušaja, gosti su do prve ozbiljne prijetnje za vratara Ivana Banića došli u 13. minuti.

S desne strane je ubacio Dajaku, a Filip Krovinović je iz voleja pokušao s desetak metara, ali lopta je otišla preko grede. Gorica je svoje akcije uglavnom bazirala na tranziciji po osvojenoj lopti, najagilniji je bio Rukavina, ali bez prave završnice.



Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hajduk preko Livaje do pogotka

I onda u 22. minuti poslije svog trećeg kornera na utakmici Hajduk je došao do prednosti. S desne strane je lijevom nogom na peterac loptu ubacio Yassine Benrahou, a viši od svih u skoku je bio Marko Livaja i glavom loptu usmjerio u mrežu.

Ako je Karoglan postavljanjem Benrahoua u prvu jedanaestoricu ciljao na njegovo dobro izvođenje prekida, onda je 25-godišnji Marokanac ovom asistencijom odmah ispunio očekivanja trenera i navijača Bijelih. No, nije Benrahou na tome stao, kao da je odlučio svima dokazati da vrijedi mnogo više i u 31. minuti asistenciji je pridodao i pogodak za udvostručenje vodstva Hajduka. Akciju je počeo Livaja, koji je odlično odigrao za Mikanovića, koji je s desne strane centrirao, vratar i braniči Gorice izbili su slabo loptu i na nju je najbolje odreagirao Benrahou i snažnim udarcem s desetak metara pogodio mrežu.

U samo pola sata igre Hajduk je dobio što je tražio, a Gorica je opet nastavila s raspadom sustava iz ranijih utakmica, što se potvrdilo u 41. minuti kada su Splićani došli i do trećeg pogotka. Na ubačenu loptu u šesnaesterac vratar Banić je loše reagirao, nadskočio ga je Rokas Pukštas i glavom loptu ubacio u mrežu domaćih, koji su tražili prekršaj na svom vrataru, ali ga nisu dobili, već su opet morali krenuti s centra. Poluvrijeme iz snova za Hajduk i nova noćna mora za Goricu, koja više nije ni sjena momčadi koja je u prvom dijelu prvenstva skupila 27 bodova i držala četvrto mjesto.

Pokušao je trener domaćih Jeličić na poluvremenu vađenjem Krizmanića i Lazarova, a ubacivanjem Leša i Kapulice bar malo razbuditi svoju momčad, ali dug je to već proces jer govor tijela njegovih igrača već nekoliko utakmica odaje dojam mirenja s crnom sudbinom koja ih je snašla.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Laganiji ritam u drugom poluvremenu

Tako su četvrti gol zamalo primili u 59. minuti, ali Krovinović ih je u dobroj situaciji ipak poštedio pucajući pokraj okvira. Hajduk nije imao potrebu riskirati u drugom poluvremenu, odgovarao mu je laganiji ritam čuvanja stečenog kapitala, pa je loptu više prepustio domaćinima, koji su pokušavali nešto iskreirati, ali su najbliže pogotku došli u 73. minuti, kada je iz slobodnog udarca centrirao Pršir, a Mateo Leš iz blizine zamalo promašio okvir Lučićevih vrata. Tri minute kasnije Hajdukovi navijači su snažnim pljeskom ispratili iz igre Yassinea Benrahoua, koji je bio njihov pomalo neočekivani junak u Turopolju. Možda mu je epitet igrača utakmice mogao uzeti Livaja u 79. minuti, ali nakon odličnog prodora i dodavanja Sahitija, s nekoliko metara ipak nije uspio postići svoj drugi pogodak u ovom dvoboju. Sahiti je potom i sam mogao zabiti, ali ga je zaustavio vratar Banić, da bi i mladi Šimun Hrgović bio vrlo blizu prvijenca, ali je loptu s linije odbio Maloča. Promašaj dana ipak je potpisao Anthony Kalik, koji je u 87. minuti promašio praznu mrežu. Nije ovaj put Hajduku trebalo, ali to se mora pogoditi…

Lokomotiva deklasirala Rudeš i izjednačila se s Osijekom: Junak utakmice Marin Šotiček

Večeras je naša fešta, odjekivala je pjesma navijača Hajduka nakon pobjede u Velikoj Gorici u dominantnoj predstavi njihovih ljubimaca, koji su konačno pokazali onu pravu šampionsku igru kakva se traži i do kraja prvenstva u svakoj utakmici, ako žele nakon 19 godina pehar prvaka donijeti na Poljud…

Komentari