HDZ-ov zakon o obnovi Zagreba izgleda kao da ga je pisala Radnička fronta, jedina razlika je u retorici

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Obnovu nekretnina na području Zagreba i okolice, koje su pogođene nedavnim potresom, sufinancirat će Vlada sa 60 posto, jedinice lokalne samouprave s 20 posto i vlasnici sa samo 20 posto. Tako kaže HDZ-ov Zakon o obnovi Zagreba koji je Plenkovićeva Vlada pustila u saborsku proceduru i vjerojatno će biti usvojen. Ukupna šteta procijenjena je na oko 11,5 milijardi eura, a premijer Andrej Plenković najavio je da će država za tu svrhu podići kredite kod Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Europe.

U prijevodu, 80 posto troškova obnove zagrebačkih nekretnina snosit će hrvatski porezni obveznici. Ne Vlada niti jedinica lokalne samouprave. Vlada nema svoj novac, vlada ga mora prvo uzeti svojim građanima. Dakle, obnovu privatnih nekretnina snosit će građani koji nisu njihovi vlasnici. Koliko to ima smisla?

Za takve stvari inače postoje osiguranja. Vlasnici koji smatraju da njihova nekretnina može biti pogođena potresom ili nekom drugom elementarnom nepogodom trebaju osigurati svoje nekretnine pa će im osiguranje financirati obnovu. Osiguranje za prosječnu nekretninu u Zagrebu nije skupo i iznosi 100 do 200 kuna mjesečno. Ako će država snositi troškove obnove, koji je onda smisao postojanja osiguravateljskih društava?

Apsurd je još veći ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o mahom najvrjednijim nekretninama u zemlji jer Zagreb je glavni grad Hrvatske i samim time privlači više gostiju i novog stanovništva, što znači da nekretnine u Zagrebu vrijede više nego u većem dijelu ostatka Hrvatske. Svaki vlasnik nekretnine u Zagrebu automatski spada među bogatije članove našeg društva. Još ako uzmemo u obzir činjenicu da je većina vlasnika nekretnina svoju nekretninu naslijedila, onda lako možemo doći do zaključka da je riječ o privilegiranoj eliti koja je privilegirana od rođenja.



Sve je to legitimno, da se razumijemo. Ljudi imaju pravo na nasljedstvo imovine svojih predaka i cijene nekretnina određene su tržišnim zakonima. Ali nema logike da se onda za obnovu tih nekretnina uzima novac od podstanara ili vlasnika peterostruko manje vrijednih nekretnina u Slavoniji, Lici i drugdje, onih koji nisu imali toliko sreće prilikom rođenja. Ovo je doslovno uzimanje od siromašnih da bi se dalo bogatima koji nisu htjeli obnavljati svoje nekretnine desetljećima i sada će iskoristiti priliku da to učine na tuđi račun.

Očekivalo bi se da će ljevica prva skočiti protiv takvog Superhik zakona jer Radnička fronta i Možemo! se kunu u sirotinju i ono što nazivaju “pravedna preraspodjela bogatstva”. Očekivalo bi se da će se oni pobuniti protiv još jednog poteza vlade koji ide na ruku bogatima i povećava ekonomsku nejednakost među hrvatskim stanovništvom. Ali, ne. Neće se ljevica pobuniti jer ovo je ono što su oni tražili. Plenković je skrojio zakon točno onako kako bi ga ljevica htjela. A, ljevica radi za bogate i privilegirane. Podržala je prosvjede prosvjetara koji su tražili povećanje već tada iznadprosječne plaće nauštrb radnika na minimalcu, sada će podržati i ovaj veliki transfer novca od siromašnih prema bogatima.

Nemojte biti naivni pa povjerovati da je Andrej Plenković umjereni političar kao što se predstavlja. HDZ-ov zakon o ovrhama izgleda kao da ga je pisao Ivan Pernar, a HDZ-ov zakon o obnovi Zagreba kao da ga je pisala Radnička fronta. Ono što Radnička fronta i Živi zid govore, to HDZ provodi u djela. Jedina razlika je u retorici.

Piše Mario Nakić za Liberal.

Komentari