HGK upozorava: Potrebno je hitno uplatiti minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova

HGK

Podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazuju da je ukupni dug bolnica prema 40 veledrogerija – članica Udruženja pri HGK-u, 4,1 milijarde kuna, te treba hitno uplatiti minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova, upozorava komora u srijedu.

Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna, navodi se HGK-ovu priopćenju.

Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić upozorava da zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima, te da se ubrzo mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima.

“Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, upozorava Kulić, dodavši kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.



Kaže kako su veledrogerije već učinile sve kako bi izbjegle takav razvoj događaja i osigurale redovnu isporuku lijekova, pogotovo u okolnostima pandemije Covida-19, te su se zadužile za više od milijardu kuna, no tu mogućnost su potpuno iscrpile.

Veledrogerije su, navodi se u priopćenju, važna i neizostavna karika zdravstvenog sustava, a njihova je uloga posebno došla do izražaja proteklih mjeseci za vrijeme pandemije. Tada su unatoč svim problemima u opskrbnom lancu osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda i spriječile nestašicu lijekova, no ne mogu podnositi teret kreditiranja zdravstvenog sustava, kažu u Komori.

Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK obuhvaća 324 tvrtke koje se bave tom djelatnošću i zapošljavaju više od četiri tisuće ljudi.

Veledrogerije od ponedjeljka obustavljaju isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama

Komentari