Hladan tuš za Zelenskog! Ne treba se još nadati pozivnici za NATO

Foto: Facebook

Čelnici NATO-a neće uputiti poziv Ukrajini da se pridruži tom savezu na samitu u Vilniusu sredinom srpnja, potvrdio je u ponedjeljak Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

“Na summitu u Vilniusu i u pripremama ne razgovaramo o izdavanju službenog poziva”, rekao je novinarima nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, dodajući da će čelnici razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti savezu.

Istodobno, Stoltenberg je upozorio protiv prihvaćanja zamrznutog sukoba u Ukrajini u zamjenu za prekid rata.

Sve su strane odavno prihvatile da Ukrajina ne može postati članica NATO-a usred rata, ali Kijev, uz potporu baltičkih država i Poljske, želi datum ili vremenski okvir do kojeg bi se mogla pridružiti nakon što sukob završi, prenosi Guardian.



Zelenski: NATO bi s Ukrajinom bio snažniji
Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u srijedu zatražio da se njegovu zemlju ubrzo primi u NATO, naglasivši kako bi pristupanjem Ukrajine NATO bio još snažniji.

Zelenski je rekao da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u srijedu o srpanjskom samitu NATO-a.

“To je trenutak u kojemu treba u potpunosti razbiti ruske predodžbe da ih se netko u NATO-u još uvijek boji”, kazao je u Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

“Takve pretpostavke potiču agresivne ambicije Rusije. Moramo ih i možemo neutralizirati”, dodao je. Ukrajinski predsjednik smatra kako će ukrajinsko pristupanje NATO-u ojačati taj vojni savez.

 

Komentari