‘I DALJE ĆE POMAGATI’ Mate Janković: Mi nismo ničiji majmuni, vidi se da sustav ne postoji

N1

Danas je u Petrinji s pripremom i dostavom hrane počela državna tvrtka Pleter. Poznati hrvatski chef Mate Janković za N1 je kazao da će kuhari volonteri nastaviti kuhati za građane pogođene potresom sve dok imaju zaliha.

“Stvarna situacija je da svi koji su na terenu, tu su da pomognu ljudima. Mi smo spontano organizirani. Nakon nekog vremena, kad smo shvatili da nas nitko ne prati u sustavu, počeli smo ga stvarati. Namirnice su isključivo iz privatnih donacija koje smo mi kao udruga skupili. Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400 kilograma krumpira, a imamo dvije tone. Udruga ugostitelja je molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi mogle naše donacije tamo ići”, istaknuo je Janković.

“Nije bitno ni s čijom se hranom kuha”

Janković navodi da će oni kao volonteri nastaviti kuhati sve dok imaju zaliha.

“Nije bitno ni s čijom se hranom kuha. To što ima Crveni križ su isto donacije građana ili firmi, nije bitno čija je hrana, nego je problem u tome da se nismo mi pojavili na terenu, ali gotovo nakon 15 dana se odjednom pojavi nekakva firma. Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati. Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka zaliha ćemo nastaviti kuhati. Zalihe su bile ogromne”, rekao je Janković.



Istaknuo je da se počinje kuhati već oko 7.30 sati do 20 sati navečer.

“Svaki dan morate pripremiti obroke za ručak i onda pripremati dalje za večeru ili možda za sljedeći ručak sutra. Konstantno morate biti u pogonu.”

Janković je dodao da dolaze volonteri čistog srca i da svatko želi pomoći, a što se tiče donacija, sve se evidentira.

“Sve se papirnato vodi, za sve postoji papirnati trag, sve je zapisano i nema nikakvih malverzacija, to je sve čist posao.”

Kuhari dodaju da na Google driveu vode evidenciju namirnica kako bi imali detaljan uvid u sve.

“Sustav ne postoji”

Kuhari volonteri odmah su nakon potresa došli na potresom pogođeno područje, no od vlasti su dobili kritike.

“Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali”, poručio je Janković za N1.

Komentari