Izdan je narančasti i crveni meteoalarm za dio Hrvatske

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za 11. siječnja 2021., crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije.

Na području riječke regije očekuje se jaka, prijepodne i olujna bura. Najjači udari vjetra 75-130 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura, prema kraju dana i u noći malo će oslabiti. Najjači udari vjetra 65-100 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.Na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka, ponegdje i olujna bura, prema kraju dana i u noći malo će oslabiti. Najjači udari vjetra 65-150 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području sjeverne Dalmacije očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura, prema kraju dana i u noći malo će oslabiti. Najjači udari vjetra 65-100 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Komentari