Jadranka Kosor: To što je Pupovac objavio poruke Zorana Milanovića, nije osobito simpatično

N1

Jadranka Kosor, bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a, gostovala je u Novom danu N1 televizije.

Što se tiče situacije s koronavirusom, rekla je da, ako se u obzir uzmu sve okolnosti, ova godina bi mogla biti još teža od 2020., a “što su mnogi najavljivali, da se čeka svjetlo na kraju tunela – tunelu nema kraja”.

“Željni smo pozitivnih vijesti, a kao država smo pokleknuli što se tiče naručivanja cjepiva. Na dnevni red se stavlja i krajnja nesposobnost vodstva EU-a. Ovo je najgore vodstvo od osnutka EU-a”, dodala je.

Osvrnula se i na javno cijepljenje Plenkovića, Jandrokovića i Beroša cjepivom AstraZenece.



“Trojka koja se cijepila pozvala je na cijepljenje one kojima je cjepivo nedostupno”, istaknula je bivša premijerka. “Sve te propagandne akcije su ništa, sve dok cijepljenje ne bude masovno i dostupno svima koji to žele”, rekla je pa dodala kako ju zabrinjava što se mnogi građani, kao i dosta medicinskog osoblja, ne žele cijepiti.

Kaže i da se možemo osjećati posramljeno, ako gledamo situaciju s cijepljenjem u Srbiji, koja nije članica EU-a.

‘Moguće da Tomašević izgubi izbore’

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, istaknula je da se radi o specifičnim izborima, pa navela da u velikim gradovima u trku ne idu aktualni gradonačelnici. “To je neka dodana vrijednost”, rekla je.

Kaže i da je u Zagrebu sve moguće, pa i da Tomislav Tomašević izgubi izbore, pojasnivši da on iza sebe nema jaku stranačku mašineriju. A što se tiče kandidata HDZ-a, “jedan je od slabijih što se tiče povijesti stranke, ali sigurno će, za glasače i članove HDZ-a, biti važno što pokazuje silnu volju i entuzijazam”, pa ipak, misli da ne može pobijediti.

Komentirala je i posljednja prepucavanja predsjednika Zorana Milanovića i SDSS-ovog Milorada Pupovca.

Kosor ne podržava diskurs Milanovića, Pupovca…

Rekla je da, to što je Milorad Pupovac objavio poruke Zorana Milanovića, nije osobito simpatično, a osim toga, postavlja se pitanje zašto je objavio samo dio. Istaknula je i kako njih dvojica imaju dugu prošlost odnosa – i političkih i osobnih i ljudskih.

Ne podržava takav osobni diskurs. “Nikad se time u politici nisam služila, to zamućuje vodu. Od tih par stabala više nećemo vidjeti šumu, koja gori… Slažem se s Milanovićem da treba početi nešto raditi. Dobro je rekao da ribu treba čistiti od glave – Predsjednik Vrhovnog suda je važna osoba, on može diktirati smjer i tempo”, rekla je.

Dodaje da nitko osim predsjednika Republike Hrvatske ne može predložiti predsjednika Vrhovnog suda, koji ne može biti izabran ako za njega ne glasa neka većina u Saboru, a te većine, kaže, u ovom trenutku nema.

Istaknula je i da Zlata Đurđević nije prekršila nijedan zakon. Pristala je na prijedlog predsjednika, koji, naglasila je opet, može predložiti predsjednika, odnosno predsjednicu Vrhovnog suda.

“Sjetimo se da je ona u znanstvenom radu žestoko kritizirala Ustavni sud u presudi INA-MOL. Treba imati duže pamćenje da bi se govorilo o ovom predmetu”, dodala je Kosor.

Smatra da je moguće da će se na novom pozivu javiti netko tko će predsjedniku biti odličan kandidat. “Nije ovo jednosložan proces i nepotrebno je da Milanović prekomjerno granatira sve oko sebe”, rekla je.

‘Milanović treba inzistirati da se ova riba – pravosuđe, počne čistiti’

U objavama je Milanović napadao i Vladimira Šeksa, koji traži njegov opoziv. Kosor smatra da je neobično da Plenković ni u jednoj situaciji, nakon što je Milanović nekoliko puta opleo po Šeksu, nije uzeo Šeksa u zaštitu.

Smatra da nema osnove za opoziv Zorana Milanovića i poručila da treba prestati s objavama na Facebooku i usredotočiti se na strukturirane državničke izjave o ključnim stvarima u državi. “Trebao bi inzistirati da se ova riba – pravosuđe, počne čistiti jer tu ima puno nezdravog tkiva koje treba uklanjati”, ističe Jadranka Kosor, za N1.

Komentari