Jakominić: Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo u Petrinji dok god imamo snage pružati uslugu

HRT

Dva tjedna nakon razornog potresa država preuzima pripremu hrane za ljude u Banovini. To su do sada uspješno radili ugostitelji volonteri.

Ostaju li oni i dalje na terenu? Što se u pripremi i podjeli hrane mijenja angažmanom državne tvrtke Pleter?

Tko će imati pravo na topli obrok, a tko neće? Kakvu će ulogu u planiranju potrebnih količina i određivanju prioriteta imati jedinice lokalne samouprave?

Uz opskrbu hranom, na pogođenom području ključno je i pitanje privremenog smještaja. Kada će svi bez krova nad glavom dobiti kontejnere ili mobilne kućice? Može li početi obnova dok se tlo ne smiri?



Na sva ta pitanja su u Otvorenom govorili državni tajnik Tonči Glavina, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić, izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Tajnik u ministarstvu: Jako dobro komuniciramo

Tonči Glavina, tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, rekao je da je novi sustav pripreme i distribucije hrane dogovoren u komunikaciji s ugostiteljima i operativnim snagama.

“Jako dobro komuniciramo sa svim akterima i strukovnim udrugama. Unutar dva sata od potresa naša ministrica Brnjac stupila je u kontakt s ugostiteljima i predsjednikom Udruge ugostitelja. Oni su uistinu pokazali da su ponos Hrvatske i da daju sve od sebe. Mi i danas na zalihama imamo hrane koja je spremna, donirana, na raspolaganju, još nekih desetak dana. Cijelo vrijeme je vidljivo zajedništvo ugostitelja, volontera, građana i naših operativnih snaga i u tom zajedništvu ćemo nastaviti dalje”, kazao je Glavina.

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja: Sustav je trebao bolje reagirati

Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, smatra da je sustav trebao brže i bolje reagirati.

“Mi smo trebali biti samo potpora, instinktivno smo krenuli. Potres je bio u 12:19 sati, u 14:32 prva posada s natovarenim kamionima već je bila na putu za Petrinju. Nitko od nas nije ni u ludilu smatrao da će na terenu biti 14 dana. Crveni križ nam je skladište otvorio tek 3. siječnja, do tada smo sve vukli na vlastitim vezama. Robne zalihe – odobrenje je došlo 5. siječnja, a prva je isporuka išla 7. siječnja. To je za nas bio logistički kaos. Trajalo je predugo, bilo je isuviše nestrukturirano. Mislim da nam nedostaje samokritike u procjeni”, naglasio je Jakominić.

Šef Crvenog križa kaže da su dobro surađivali s ugostiteljima

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt zahvalio se Udruzi ugostitelja koja je, kako je rekao, napravila herojski čin pripremajući hranu za cijeli sustav i građanstvo.

“Bili smo u komunikaciji s predsjednikom Udruge otkad se javio, osigurali smo im poziciju na glavnom trgu i poziciju za veliki šator. Početak inicijative je bio na prijedlog Udruge ugostitelja, a na pitanje što im je potrebno rekli su da im za početak ništa ne treba jer ima zalihe iz restorana koji ne rade”, rekao je Markt.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalio je ugostiteljima i volonterima rekavši kako su već prvi dan svi dobili hranu te da nitko nije ostao gladan.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da su svi dali ogroman doprinos te da se od rata nije vidio takav entuzijazam i volja ljudi da pomognu.

“Ugostitelji su napravili strašan podvig. Svima kapa do poda. Ne treba shvatiti da su ugostitelji konkurencija, treba stati na loptu i organizirati se da ostanemo jedan tim”, naglasio je Dumbović.

Evo kako će funkcionirati novi sustav prehrane

Jedinice lokalne samouprave do 12 sati dostavljaju popis svojih potreba, odnosno obroka i lokacija za naredni dan. Kuhinje ostaju uglavnom na lokacijama gdje su bile i dosad. Stanovništvo će jesti odvojeno od operativnih snaga.

“Sposobnost je da se kuha koliko god je potrebno. Za udaljena sela imamo volontere koji dostavljaju hranu na kućni prag onima kojima je to potrebno. Meni je napravljen i iskomuniciran u dogovoru s ugostiteljima, jela su kvalitetna i energetski izbalansirana. Ugostitelji će narednih pet do sedam dana ostati na terenu i dalje kuhati hranu”, rekao je Glavina.

Jakominić: Nećemo otići

Jakominić kaže da ugostitelji do daljnjega stoje na raspolaganju.

“Nismo ni u jednom trenutku nikoga napadali niti smo došli da bi se slikali. Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo tamo dok god imamo snage pružati uslugu, stojimo na raspolaganju”, poručio je Jakominić.

Markt je istaknuo da će Crveni križ pomoći u tranzicijskom periodu, ali ističe da treba razmišljati o zapošljavanju ljudi na tom području.

“Svi koji sudjeluju u lancu prehrane trebaju imati sanitarne knjižice, najbolje da to budu zaposlenici javnih radova i da se tako pomogne kraju, da se ljudi zaposle. O tome se danas raspravljalo”, zaključio je za HRT.

Komentari