Jandroković otkrio gdje se seli Sabor dok traje obnova: ‘U dogovoru smo s MORH-om’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na konferenciji za medije otkrio je gdje se seli Sabor dok traje obnova zgrade na Markovom trgu.

Hrvatski sabor će se preseliti u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu, u sklopu koje se nalazi i Hrvatsko vojsko učilište Franjo Tuđman. “To će se dogoditi u idućem razdoblju, mi smo u dogovorima s predstavnicima MORH-a”, rekao je Jandrovkvić.

Na javni poziv se, objasnio je, išlo kako bi vidjeli kako tržište diše. “Dobili smo dvije ponude, ali nakon analize povjerenstva zaključeno je da ni funkcionalno ni financijski te ponude ne odgovaraju Saboru u pogledu zahtjeva koje kao Sabor imamo”, rekao je Jandroković

Naglasio je da se išlo prema privatnim ponuđačima jer se htjelo u taj prostor preseliti sve djelatnike Sabora. “To je bio razlog što smo gledali izvan državnih kapaciteta”, rekao je.



Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nema dodatnih troškova

Kad to nije nađeno, onda su se analizirali državni prostori i procijenjeno je da je lokacija na HVU-u bolja od alternative u NSK-u. “Neće svi djelatnici moći biti u tim prostorima, ali sve što je vezano uz plenarnu sjednicu, sve će moći biti smješteno u prostor HVU-a”, otkrio je.

Službe poput kadrovske, računovodstva i sl ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici. Potpisat ćemo ugovor s MORH-om i neće biti nikakvih komercijalnih troškova, tvrdi Jandroković.

“Uložit će se određena sredstva u prilagodbu prostora i očekujem da će sve biti pripremljeno i da će zastupnici budućeg saziva od prvog dana moći ići u prostor HVU-a”, rekao je pokazujući fotografiju zgrade.

Kaže kako ih tamo čeka sve ono što je potrebno da bi Sabor mogao kvalitetno raditi. On očekuje da će tijekom narednog tjedna sve biti dogovreno s MORH-om. Sabor bi u tom prostoru mogao ostati dvije do tri godine, ovisno o tome koliko će trajati obnova.

DAMJAN TADIC / CROPIX

Povijesna odluka

Jandroković je rekao i kako je moguće da će se organizirati obilazak zgrade za novinare. “Kada će točno krenuti preseljenje ovisi o dinamici izbornog ciklusa. Mi pripremamo sve”, rekao je.

Na pitanje hoće li vojno okruženje pridonijeti boljoj disciplini zastupnika, koji ne dolaze pretjerano revno na sjednice, Jandroković kaže kako to može samo “stranačka stega”.

Preseljenje Sabora povijesna je odluka. “Moramo obnoviti ovu zgradu. Ona je povijesna, dugo godina je bez značajnih ulaganja, potres ju je značajno uzdrmao i morat ćemo prihvatiti realnost da ćemo jedno vrijeme zasjedati izvan te zgrade”, kaže.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

O Turudiću

Jandroković je govorio i o sigurnosnim provjerama Ivana Turudića. “Vi sad insinuirate da bi jedno rješenje bilo dobro. Razna su tumačenja. Struka tu nema jedinstven stav. Vidio sam da su rađene sigurnosne procjene za Turudića tri puta. Imamo sigurnosne provjere za Turudića. Pitali ste o ulozi Sabora za sigurnosnu provjeru, a Sabor tu nema nadležnost”, kazao je Jandroković.

Dodaje kako mu je nevjerojatno postojanje teorije kako bi Sabor trebao zatražiti sigurnosnu provjeru. “Vidio sam zaključke Odbora, glasovalo se. Tri oporbena zastupnika iskazali su nezadovoljstvo dosadašnjom proceduru”, kazao je. Samo tri oporbena zastupnika od šest su iskazali nezadovoljstvo takvom procedurom. “I to govori kakvo je stanje u oporbi po pitanju Turudića”, kaže šef Sabora.

“Ne može netko po vlastitoj procjeni reći da negdje treba, a negdje ne treba sigurnosna provjera. Nismo radili sigurnosnu provjeru ni za predsjednika Vrhovnog suda. Po meni su sve procedure ispoštovane, Sabor je donio odluku sa 78 glasova za, a i današnja sjednica je vrlo znakovita jer su samo tri oporbena zastupnika glasovala protiv takvog zaključka”, kaže.

Radiću prikipjelo: Domovinski pokret nije ni Milanovićeva ni Plenkovićeva igračka na daljinski

Komentari