Kakav dan za Hrvatsku na Olimpijskim igrama: Zlato u veslanju, dominacija u tenisu

Ilustracija

Danas u jutarnjim i noćnim satima, svi hrvatski ljubitelji sporta koji su se uspjeli probuditi kako bi gledali naše Olimpijce, imali su puno razloga za slavlje i ponos.

Sinkovići kraljevi svijeta

Sve je započelo još usred noći u 2:15 ujutro kada je krenuo prijenos finala u veslanju u kategoriji dvojac bez kormilara. U njemu su nastupali jedni od najvećih hrvatskih sportaša ikada, braća Martin i Valent Sinković.

Mnogi su oko njihovog nastupa bili dosta skeptični iz razloga što su braća nedavno promijenila disciplinu. Osim što su još prije vozili četverac na pariće, vozili su i dvojac na pariće te u njemu uzeli zlato u Riju.

Svi znamo koliko promjena discipline znači na ovoj razini te su mnogi mislili da braća ne mogu dominirati svugdje. Kako su se prevarili. Valent i Martin Sinković postali su dvostruki olimpijski pobjednici, zlatu u dvojcu na pariće iz Rija, dodali su i zlato u dvojcu ‘bez’ u Tokiju. Došli su kao favoriti u Japan, od prvog dana jasno isticali da ih zanima samo i isključivo zlato i zlato su i osvojili.



Danas su, ipak objavili još jednu veliku vijest, a to je da ponovo promijene disciplinu. Štoviše, baš kao što su nakon osvojenog zlata u Riju odlučili napustiti dvojac na pariće i nastaviti karijeru kao dvojac bez kormilara, sada su pak odlučili vratiti se na “tvorničke postavke”.

Sinkovići su tako postali prvi veslači u povijesti koji su osvojili tri olimpijske medalje zaredom u tri različite discipline, i to s čak dva zlata u nizu! Apsolutna dominacija.

Dominiramo i u tenisu

Osim što su Sinkovići napravili nešto što nitko nikada nije, sličan rezultat smo napravili i u tenisu. Mate Pavić i Nikola Mektić igrat će u finalu turnira protiv Ivana Dodiga i Marina Čilića. Ovo je postalo tek treće finale tenisača iz iste zemlje

To se dogodilo u St. Louisa davne 1904. i Londonu također davne 1908. No, za razliku od ta dva finala u kojima su nastupali parovi iz zemlje domaćina, Čilić, Dodig, Mektić i Pavić finale su osigurali na tuđem teritoriju, što njihov podvig čini uistinu posebnim.

Nakon što su Čilić i Dodig izborili finale u sjajnom meču protiv novozelandskog para Michael Venus/Marcus Daniell, isto su, protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena, učinili i Mektić i Pavić, također u dva seta pobijedivši ih s 6-4, 6-4.

I Martin je u finalu

Osim veslača Sinkovića, Hrvatska je imala i joše jednog predstavnika u veslanju. To je bio Damir Martin u samcu. Martin je bio u prvoj polufinalnoj skupini, u društvu svjetskog prvaka u samcu 2018. i brončanog 2019. Norvežanina Kjetila Borcha, vrlo iskusnog i nepredvidljivog Litavca Mindaugasa Griškonisa, koji ima dvije svjetske bronce u ovoj disciplini (2015. i 2018.), dva 23-godišnjaka, Kanađanina Trevora Jonesa i Brazilca Lucasa Vertheina Ferreire i tek 19-godišnjeg Talijana Gennara di Maura.

Ipak, Martin je pokazao koliko vrijedi te se plasirao u finale Olimpijskih igara. Vratio se među najbolje samce, na najvećoj mogućoj sceni. Pet godina nakon Rija u kojem je oduševio cijeli svijet, odveslao utrku koja se smatra jednom od najvećih u povijesti Igara i osvojio srebro s identičnim vremenom kao i olimpijski pobjednik Novozelanđanin Mahe Drysdale (6:41.34) opet će se boriti za olimpijsko odličje.

Kakav dan za Hrvatsku, samo neka ih bude što više.

Komentari