Kakav šok! UEFA kaznila HNS, a prijeti izbacivanje svih klubova iz Europe

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Iz UEFA-e je stigla žestoka kazna za Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog kršenja pravila financijskog fair-playa, a hrvatskim klubovima prijeti izbacivanje iz njihovih europskih natjecanja. Ovakve vijesti donosi Nacional.

One se pojavljuju gotovo 11 mjeseci nakon što je UEFA kaznila Rijeku i Osijek zbog kršenja Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti. HNS je kažnjen jer te dozvole nije smio izdati i to s 100.000 eura bezuvjetno i 150.000 eura uvjetno.

“UEFA je provela istragu i u HNS-u koja je dovela do zaključka kako su klubovima nelegalno izdane licence 2022/23. Praktički je prošla sezona HNL-a bila neregularna jer su nastupila dva kluba koja su morali biti kažnjena”, piše Nacional.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Je li sezona regularna?

U iduće tri sezone (2023/24, 2024/25, 2025/26) HNS mora osim izdavanja pravilnih licenci provesti sve iz potpisane nagodbe: ažurirati domaći pravilnik o licencama, uvesti preliminarni datum provjere licenci prije krajnjeg UEFA roka (31. ožujka), stručnjak za licenciranja mora izdavati detaljnije izvješće, mora se održati jedna radionicu godišnje sa svim klubovima, mora se održati jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje UEFA licenca, mora se ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s UEFA pravilnikom i surađivati s UEFA-inim kontrolnim tijelom cijelo vrijeme nagodbe.



U slučaju da krovno tijelo hrvatskog nogometa ne provede više od tri ove obveze ili ponovi nelegalno izdavanje licenci, prema pravilniku UEFA može kazniti sve hrvatske klubove na način da ih se izbaci iz europskih natjecanja. Kao olakotna okolnost za HNS je uzeta činjenica da su neovisna klupska tijela put HNS-a izdala kriva izvješća, ali je avez dužan dubinski istražiti sve propuste. Valja reći kako je osim Hrvatske kažnjeno i Kosovo za sličan prijestup s 50.000 eura bezuvjetno i 200.000 eura uvjetno.

“Sad se postavlja novo pitanje. Zašto HNS nije kaznio Rijeku i Osijek s negativnim bodovima u ovom prvenstvu zbog takve prevare i dovođenja u zabludu? Koliko je prema tome regularna i ova sezona HNL-a?”, piše Nacional.

 

Komentari