Kerumov nećak opet u sukobu sa zakonom: Policija pronašla arsenal oružja i mobitele prepravljene u detonatore, ali on ipak neće u zatvor

Ronald Gorsic / CROPIX

Josip Kerum ipak neće u zatvor zbog posjedovanja 11 automatskih i dvije poluautomatske puške, deset pištolja i dva revolvera uz više od 13.000 metaka koje je držao u kući na Čiovu.

Nakon što je prošle godine na Općinskom sudu u Splitu osuđen na godinu dana zatvora, Županijski sud u Bjelovaru, 20. svibnja ove godine je prihvatio žalbu nećaka Željka Keruma i umjesto zatvorske kazne, izrekla mu se uvjetna osuda s rokom kušnje od tri godine.

Kako stoji u drugostupanjskoj presudi, izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine je “prestroga kaznena sankcija”.

Kolekcionar oružja

U žalbi optuženika se navodi kako se mora uzeti u obzir da je “težina počinjenog kaznenog djela izražena u činjenici da nije nastupila nikakva šteta za društvenu zajednicu”.



Također piše da iz potvrđenog činjeničnog stanja i obrane optuženika, nesporno proizlazi da se optuženik bavio sakupljanjem oružja samo kao kolekcionar, budući da je posjedovao i veoma staro oružje, kao i sve olakotne i otegotne okolnosti, koje je imao u vidu prvostupanjski sud kod odmjeravanja kazne optuženiku.

Podsjetimo, arsenal je pronađen na ljeto 2016. godine, a Josip Kerum otprije ima već pet kazni zbog prekršaja Zakona o oružju.

Osim prekršajnih prijava, otegotna okolnost prilikom određivanja kazne na sudu u Splitu mu je bilo i što je otprije osuđen na godinu dana zatvora zbog 15 kilograma marihuane koji su nađeni u Audiju kojim je upravljao.

Osim kazne zatvora, nepravomoćnom presudom splitskog suda bilo je odlučeno i da mora platiti 30 tisuća kuna sudskih troškova od kojih je manji dio paušal, a veći dio troškovi balističkog vještačenja.

Uspomena iz Domovinskog rata

Vještak je napravio nalaz i mišljenje za: 11 automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni pištolj, plinski pištolj, bajunetu, 71 puščani i pištoljski spremnik, dva nastavka cijevi za poluautomatsku pušku, tri prigušivača, 34 uloška za streljivo, sedam doboša, čak 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva te jedan topnički projektil.

U nalazu i mišljenju vještaka navedeno je kako je između ostalog imao strojnicu Hekler & Koch koja je velike vatrene moći te mobitele prepravljene u detonatore.

U svojoj obrani tijekom suđenja Josip Kerum je kazao kako je manji dio oružja dobio od svog djeda kao uspomenu na njegovo sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu.

“Kajem se što oružje nisam legalizirao i donirao nekom muzeju. Ja sam ga posjedovao i nisam s njim trgovao. Vještačenje je pokazalo da iz oružja nije pucano duže vremena jer ga ja nisam nikada ni upotrijebio. Municiju sam naslijedio”, pred splitskim sudom je kazao u svojoj obrani optuženi, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari