Kuhar volonter: Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila i procedure

N1

Volonteri kuhari u Petrinji provode posljednje dane jer od srijede kuhanje za pogođene potresom preuzima državna tvrtka Pleter.

“Danas kuhamo zadnji dan, odnosno do srijede, to bi nam trebao biti zadnji dan, a tada Pleter preuzima”, rekao je za N1 kuhar volonter koji je tu prvi dan stigao iz Splita.

“Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija”, dodao je komentirajući dolazak Pletera.

Smatra da su trebali ranije reagirati: “Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok.”



Kaže da ugostiteljima treba dati šansu: “Ipak vodimo većinu državnog proračuna kroz ugostiteljstvo i turizam, i ovime smo pokazali da možemo i hoćemo i da dajemo sve od sebe.”

Opisao je kako je prvi dan, kad su krenuli u pomoć Petrinji, kolona bila dugačka 20 kilometara. “Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje.”

Za većinu opreme su se sami pobrinuli: “Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo, dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevnici i praćenju situacije”, rekao je za N1.

Državna tvrtka Pleter preuzima prehranu stradalih 14 dana nakon potresa

Komentari