LJEVICA BEZ ORIGINALNOSTI Nakon što su Možemo ukrali Španjolcima, Restart je ukraden Srbima

ReStart Srpska / Facebook

Oporbene stranke SDP, HSS, HSU, SNAGA i GLAS predstavili su početkom svibnja “Restart” koaliciju.

Najprije su iz HDZ-a optužili za plagiranje, navodeći da su “naziv koalicije plagirali iz akcije Jutarnjeg lista, vezane za nove tehnologije, koja traje već danima.”

No, čini se da priča ne završava tu. Naime, u Bosni i Hercegovini također postoji stranka pod istim imenom.

“Mi smo organizacija koja se bavi razotkrivanjem svih pogrešnih i nenormalnih procesa koji su zahvaljujući potpunom političkom uspostavljanju u Republici Srpskoj i BiH postali normalni.



Udruga “ReStart Srpska” osnovana je zbog potrebe da pruži odgovore i ponudi rješenja koja se tiču ​​trenutne društveno-političke situacije u državi i da riješi probleme koji iz nje proizilaze. Cilj svakog mladog demokratskog društva (poput Republike Srpske) jest nastojati ojačati svoje političke, ekonomske i socijalne potencijale, što će ga svrstati u red razvijenih demokracija”, piše na njihovoj službenoj stranici.

“Hrvatskoj je danas više nego ikada potreban ‘restart’, novi početak na zdravim osnovama. Ovaj put bez korupcije, pravedno, a ne ortački, sa sposobnima, a ne s uhljebima. Naše ime je naš program, kompletan ‘restart’ Hrvatske“, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predstavljanju oporbene predizborne koalicije.

No, čini se da do originalnog naziva koalicije ipak nisu uspjeli doći. Nije ovo ni prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Podsjetimo, u Španjolskoj je 2014. osnovana politička stranka pod nazivom Možemo (Podemos), a kasnije se rodila platforma u Hrvatskoj s istim nazivom.

Treba napomenuti da plagiranje nije strano ni desnici. Naime, Tomislav Karamarko izborni je program HDZ-a 5+ iz 2015. godine prekopirao od jednog od kandidata u Republici Srpskoj, Mileta Vasića.

Komentari