Medak: ‘Ponašaju se prema nama kao prema stoci. Nitko nas ne želi saslušati. Više ne možemo umiriti ljude, mogu se očekivati neredi’

Luka Stanzl/PIXSELL

Marin Medak i Vedran Jakominić povlače se s čela Nacionalne udruge ugostitelja. Medak je bio predsjednik udruge, a Jakominić njegov zamjenik. Poziciju predsjednice preuzet će splitska ugostiteljica Jelena Tabak, dok će njen zamjenik biti Zdravko Karna. 

Marin Medak objasnio nam je zašto je odlučio odstupiti s mjesta predsjednika istaknuvši kako su ih počeli percipirati kao da su nekakva oporba, a ne glas struke. “Ne želim da me se tako poistovjećuje, ne želim se baviti politikom i nikad se neću baviti politikom”, poručio je.

Dodaje kako je više razloga, a ključni su ti da mjere obeštećenja nisu funkcionalne ni adekvatne za ono što je napravljeno. “Iako to na papiru sve zvuči lijepo, u praksi je to neprovedivo što dokazuje da od 25 tisuća zahtjeva što se trebalo predati, predano ih je ovaj tjedan 119, što znači da ti zahtjevi i taj način kako je to formulirano nikako nije adekvatno situaciji na tržištu”, ističe.

Dalje naglašava da Stožer radi na način da ne vodi nikakve zapisnike. “Znanstveni savjet, odnosno 25 znanstvenika ne vodi nikakav zapisnik, a taj isti savjet odlučuje o tisućama sudbina naših zaposlenika i njihovih obitelji i egzistencije”.



‘Ponašaju se prema nama kao prema stoci’

Govori kako su ugostitelji u ogromnim dugovima, imaju situaciju da je jedan ugostitelj počinio samoubojstvo, a drugi je dobio moždani udar i preminuo.

“Ponašaju se prema nama kao prema stoci. Nitko nas ne želi saslušati, kad je njima trebalo da ih se sasluša u desetom mjesecu jer su htjeli prikazati da su u suradnji s nama, mi smo im dali dali podršku i umirili članove da ne rade probleme, a taj isti stožer sada se ponaša na način da je to bio isključivo monolog”, tvrdi.

Dodaje kako ne mogu više ljude umiriti i mogu se očekivati neredi kao što su u Italiji, Austriji i Poljskoj.

“Vedran i ja ne želimo biti lice tog otpora, ne želimo funkcionirati na način da je to nešto što je sada u ovoj situaciji nekakav bunt. Ne želim to niti sam se na taj način želio poistovjetiti s time i meni to ne treba u životu, isto kao ni Vedranu”, poručio je i dodao kako ne vjeruje da će doći od strane stožera dijalog s novim vodstvom i “to je ono što je najžalosnije”.

Navodi kako on i Vedran Jakominić ostaju o nadzornom odboru, ali vodstvo preuzimaju ljudi koji su bili s njima od prvog dana i mukotrpno rade diljem Hrvatske.

“Imam puno obaveza i zaostataka u firmi i s tim se moram počet baviti i raditi. Imam i par projekata koje moram početi raditi i realizirati. Ovo što odradim danas sutra to je to, i poslije toga se neću više nikome javljati”, rekao je.

Podsjetimo, prema neslužbenoj informaciji, prvo se planiraju otvoriti restorani, početkom ožujka, a barovi oko Uskrsa. Naime, procurili su prvi obrisi radnog dokumenta o dinamici otvaranja ugostiteljskih objekata.

Komentari