Meteoalarm je izdao upozorenje za cijelu zemlju: Dijelu Hrvatske prijete tuče, u Dalmaciji i dalje vrućine

Danijel Soldo / CROPIX

U srijedu se, nakon velikog nevremena koje je sinoć pogodilo Hrvatsku, vraća djelomice sunčano vrijeme. Ponegdje će malo kiše biti već prijepodne, češće kasno poslijepodne i u noći na četvrtak u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguća su i nevremena.

Vedro u Dalmaciji
U Dalmaciji i dalje pretežno vedro, na sunčanom sjevernom Jadranu navečer su mogući lokalni pljuskovi. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a poslijepodne će u unutrašnjosti okrenuti na umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 36 °C, javlja DHMZ. Izdana su upozorenja za cijelu Hrvatsku što zbog vrućina što zbog mogućeg nevremena.

Meteoalarm je izdao upozorenje za cijelu zemlju. Za dubrovačku, splitsku i riječku regiju izdano je crveno upozorenje zbog toplinskog vala.

Velik dio Hrvatske je u narančastom zbog mogućeg nevremena. “Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, piše u u upozorenju.



‘Vrućina ne popušta’
“Vrućina u srijedu još ne popušta – u većini krajeva bit će ne samo vruće, nego i vrlo vruće te sparno, ponegdje u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu uz povremenu kišu, pa i nevrijeme – nadajmo se ne i veliku štetu. Od četvrtka u tim krajevima promjenjivo, mjestimice uz jače izražene pljuskove, lokalno i grmljavinsko nevrijeme, osobito u popodnevnim i večernjim satima, pa će idućih dana ipak doći i malo svježiji zrak. U Dalmaciji se pak do kraja tjedna nastavlja sunčano i većini neugodno vruće vrijeme, a ni noći neće pružati potrebno osvježenje iako će od četvrtka temperatura ponegdje biti malo niža.”, prognoza je koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

“Toplinski val u većinom sunčanoj Dalmaciji nastavit će se i idućih dana. Na sjevernom Jadranu pak nestabilnije – lokalno su moguće nevere uz prolazno pojačan vjetar, a povremeno će podno Velebita puhati i jaka bura. U sjevernim kopnenim krajevima promjenljivo, mjestimice će biti jače izraženih pljuskova, lokalno vrlo vjerojatno i tuče, osobito poslijepodne i navečer, a i temperatura zraka uz vjetar sjevernih smjerova bit će niža.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

 

Komentari