Ministarstvo objavilo detalje: Evo koliko će rasti plaće učiteljima i nastavnicima, pogledajte tablice

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Sindikat Preporod održao je prošli petak prosvjed nastavnika pod sloganom “Reforma svih reformi – nedovoljan jedan”. Na prosvjed su stigli autobusi iz cijele Hrvatske. Kako je i ranije bilo najavljeno, nastavnici su prosvjedovali zbog toga što nisu zadovoljni najavljenim koeficijentima plaća, odnosno povećanjem koje je Vlada predložila svojom uredbom za nastavno i nenastavno osoblje.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić na prosvjedu je rekao: “Žulja vas koliko dajemo društvu. Vi nama ništa ne dajete, vi dijelite naše. Više koeficijente smo odavno zaslužili. Zato smo danas ovdje jer ako ne danas, kad? U Vladi ste bog i batina, a u školi će to, zahvaljujući vašem zakonu, postati ravnatelji. E pa, ne može! Škole nisu vlada, a učitelji nisu ministri. Otkaze zaslužuju političari koji donose loše zakone, a ne profesori. Ono što ste neki dan nazvali reduciranim izričajem, mi to zovemo laž.”

Tom prilikom je Danijela Saraf, djelatnica Osnovne škole Vugrovec za Dnevno.hr rekla: ‘Znamo svi da je 1,97 najniži mogući koeficijent, bilo kome u javnom sektoru s visokom stručnom spremom. Ispada da je naš posao neodgovoran, o složenosti nećemo pričati, ispada da ga svatko može s ulice obavljati, uvijek smo bili pri dnu, ali sad su nas zalijepili za dno pa nas je i socijala pretekla, dvoje u istoj ustanovi imaju različite koeficijente za isti posao, nepravda je na svakom koraku, smatramo da se dostojanstvo vraća i plaćama’.

Foto: Dnevno.hr/Zagreb.info

Ministarstvo: Plaće će rasti od 216 do 345 eura

Danas je, pak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim stranicama objavilo točan izračun plaća nakon što uredba stupi na snagu, ‘kako bi učitelji i nastavnici znali koliko im prosječno raste neto plaća prema godinama staža’. Navode kako će plaće rasti od 216 do 345 eura.



Učitelj/nastavnik bez napredovanja (koeficijent 1,97) – povećanje od 216 do 259 EUR (ovisno o godinama staža). Onaj koji ima jednu godinu staža, plaća mu raste za 216 eura, a tko ima 10 godina staža plaća će mu biti veća za 227 €. Za 248 eura bit će veća plaća učitelju koji ima 30 godina staža, a za 259 eura onome s 40 godina staža. U nastavku pogledajte za koliko rastu plaće učitelju mentoru, učitelju savjetniku, te učitelju, izvrsnom savjetniku.

Komentari