Mišić: Ako me mrze kao Srbina, kako sam Ponos Hrvatske, Milorade?

Predrag Mišić Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U godišnjem izvještaju Srpskog narodnog vijeća (SNV) istaknuto je kako revizionistički i negacionistički stavovi usmjereni ponajviše prema Srbima, ali i prema antifašističkom nasljeđu, nisu rijetkost.

Posljedica toga je ukorjenjivanje mržnje u dijelu stanovništva koja pak poprima oblike nasilja, navodi se.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je kako zakonodavni okvir koji bi to trebao spriječiti djelomično postoji u odredbama Zakona o prekršajima i Kaznenom zakonu, ali se te odredbe ponekad nesustavno i neujednačeno primjenjuju, piše Direktno.hr. 

Naveo je kako se problem govora mržnje i historijskog revizionizma s kojim se susreću Srbi širi i na sve druge koji se nekome ne sviđaju iz bilo kojeg razloga.



“Nekultura, netolerancija i mržnja su tri zabrinjavajuća tipa govora koja se šire našim društvom kada su posrijedi bilo koje vrste razlika, oprečnih stavova, identitetska obilježja. To se može zaustaviti samo borbom za toleranciju i raspravu”, poručio je.

Na ove riječi reagirao je Predrag Mišić, legendarni hrvatski branitelj srpske nacionalnosti.

“Ako me mrze kao Srbina, kako sam Ponos Hrvatske, Milorade?”, napisao je Mišić na Facebooku i dodao da Pupovca boli što njega vole.

Ponos Hrvatske

Predrag Mišić posljednjih pet godina svako ljeto šalje vukovarske mališane na more i zbog toga je 23. veljače dobio nagradu Ponos Hrvatske.

“To su uglavnom bile manje grupe djece, odnosno dvije do tri, četiri eventualno obitelji. Prošle godine momak iz Društva prijatelja Hajduka Ivan Ivanac pitao me jesam li za kad bi oni organizirali ljetovanje za djecu iz Vukovara. Naravno da sam odmah pristao”, rekao je Mišić za HRT.

I krenuo je na posao – rezultat: 39 obitelji ljetovalo je u Omišu, jedna obitelj u Makarskoj i jedna u Vodicama i to uz niz za njih organiziranih aktivnosti. Jedna od njih je i sedmeročlana obitelj Matić.

“Tom je putovanju prethodila online nastava, karantena, tri mjeseca su svi bili u kući, ja radim od kuće, suprug od kuće i njih četiri su bile na online nastavi tako da nas je taj put vratio u život”, poručila je Silva Matić prije dodjele nagrade.

Ne radi se o socijalno ugroženim obiteljima, nego o obiteljima koje si zbog raznih okolnosti ne mogu priuštiti ljetovanje. Šesteročlana obitelj Korov svaku zarađenu kunu troši na terapije i lijekove svoje osmogodišnje Karle.

“Da nije bilo gospodina Predraga, ne bi ni išli na more, ne bismo jednostavno mogli, tako da uz njegovu pomoć smo otišli, uživali i hvala mu”, poručio je Ivica Korov.

Do te je obitelji Predrag Mišić došao preko Udruge ‘Tko se boji sutra još’ kojoj pomaže od samih njenih početaka. Sve veće donacije za rad i opremanje udruge za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju odradio je upravo on.

“Teško je i naći danas nesebično davanje, a pogotovo na ovako jednostavan način gdje te netko nazove i spoji te s ljudima koji žele pomoći. Od Dubrovnika, Korčule, Rijeke, meni se zažario mobitel u jednom vremenu kad sam mislila da odustajemo”, kazala je Maja Prakaturović, predsjednica Udruge ‘Tko se boji sutra još’.

Komentari