Može li Dinamo do velikih milijuna: Određene stvari moraju se poklopiti

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Neizvjesna utrka Rijeke i Dinama za naslov prvaka u SuperSport HNL-u uvelike se nastavlja.

Nakon odigranog 31. kola situacija se nije previše promijenila. Razmak između dva hrvatska vodeća kluba ostao je dva boda. Dinamo je nakratko izbio na vrh ljestvice pobjedom u gostima kod Lokomotive 1:0, da bi Rijeka kod kuće savladala Goricu 3:0 i vratila se na čelo poretka.

A upravo će Rijeka i Dinamo između sebe rasporediti plasmana u Ligu prvaka i Europsku ligu sljedeće sezone, dva najjjača europska klupska nogometna natjecanja koja donose i najveće novce.

U Dinamu već ranije znaju da imaju šansu za direktan plasman u Ligu prvaka u slučaju osvajanja naslova prvaka Hrvatske, ali Šahtar bi u tom slučaju trebao propustiti osvojiti naslov ukrajinskog prvaka iako ima bod više i utakmicu manje od prvog pratitelja Dinamo Kijeva. Ali ako Šahtar osvoji ukrajinsko prvenstvo oslobodio bi se mjesto u playoff rundi Lige prvaka koja se igra po novom formatu i donosi nikad veću zaradu (oko 30 milijuna eura samo za plasman), što bi svakako mogli iskoristiti Modri.



Foto: Darko Tomas / Cropix

Korak od Lige prvaka

Izravan plasman Dinamu u playoff rundu Lige prvaka znači da bi bio samo za pobjedu u jednoj rundi udaljen od najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja, a ne da kreće od drugog pretkola kao što je slučaj bio ove sezone. A čak i samo ispadanje u playoffu Lige prvaka Dinamu bi donijelo izravan plasman u skupine Europske lige i ozbiljnu zaradu koja se procjenjuje na nekih 15 milijuna eura čak i bez ijedne upisane pobjede.

Ali, da bi se to dogodilo, Dinamu se moraju poklopiti neke stvari. Konkretno, Kopenhagen i Slavia iz Praga, koji imaju veće europske koeficijente od zagrebačkog kluba, ne bi smjeli biti prvaci svojih nacionalnih prvenstava.

Hrvatski napadač nakon ozljede poručio: ‘Ostao je gorak okus, ali nije još sve gotovo’

A stvari se trenutno odvijaju u Dinamovu korist. Slavia je za vikend odigrala tek 2:2 kod kuće protiv Sigme Olomouc i šest kola prije kraja sezone ima četiri boda minusa za Spartom, dok ljestvicu danskog prvenstva predvodi Bröndby sa šest bodova prednosti ispred Kopenhagena.

 

Komentari