Nađi upozorava na nelogičnosti naknada šteta od potresa: Nekima zakon o obnovi, drugima samo empatija

Fokus

Građani Petrinje i Siska nemaju nikakvo pravo na naknadu štete na temelju Zakona o obnovi od potresa, a uz obnovu vlastitih sada moraju dodatno financirati i obnovu tuđih domova u centru Zagreba.

Stranka FOKUS od samog početka upozorava na loše pripremljen i neučinkovit pristup obnovi od potresa i jedino je zastupnik stranke FOKUS u oba čitanja u Saboru glasao protiv takvog neravnopravnog zakona. Danas svjedočimo da obnova Zagreba nije ni pokrenuta, a potresi poput ovog današnjeg upozorenje su da ne možemo biti znati kako bi se, gdje i kada mogla dogoditi nova elementarna nepogoda.

“Državni politički vrh došao je u Petrinju i Sisak fotografirati se i stati pred kamere s mlakim obećanjem da će nastojati pomoći. S druge strane, čelnik “lijevog mosta” ljudima je u najteže pogođenom području uputio poruku “da se drže” pa ćemo zajedno i ovo preživjeti. To je krajnje licemjerje jer svi su oni imali priliku kreirati zakon koji bi svim građanima Hrvatske na ravnopravan način dao mogućnosti, sigurnost i model po kojem je obnova već mogla započeti, ali to nisu napravili. Jedini im je bio cilj pobrinuti se za stanove u centru Zagreba, koji su se prema statistici vratili na prvo mjesto najtraženijih stanova za najam i danas se već iznajmljuju po najvećim cijenama u Zagrebu”, izjavio je saborski zastupnik Davor Nađi, naglasivši kako se pred mikrofonima sukobljavaju, ali su za sve odluke oko zakona za obnovu i formiranje fonda ruke složno digli svi zajedno – i Bandić i HDZ i Možemo!.

Na ovaj je način Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom iz pozicije da postane zakonodavni okvir koji će na pravedan način pomoći Zagrebu, ali i drugim pogođenim područjima, u rukama Bandića, HDZ-a i Možemo! kao svojevrsnog “lijevog mosta” postao glavni politički instrument borbe za vlast u Zagrebu. Pritom vrlo jasno pokazuju do koga im je više stalo i čiji glasovi za njih vrijede više. Stranka FOKUS i dalje će se svojim političkim djelovanjem zalagati za pravednost te ukazivati na okolnosti i loše posljedice ovakvog zakona.



Komentari