Nakon Medike i Oktal Pharma prekinula isporuku lijekova. Klobučar: Primorani smo

Nakon Medike i Oktal Pharma je zbog neplaćenih dugova prekinula isporuku lijekova dijelu bolnica. I njihovi dobavljači najavljuju prestanak isporuka.

Dok bolnicama prijeti nestašica lijekova, ministar zdravstva Vili Beroš i danas je bez konkretnog odgovora na pitanje što je konkretno učinjeno do sada da bi se sustavno riješio problem dugova.

“Mi ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će vlada podmiriti navedeni dug, ali ono što treba reći je da taj novac nije bačen u zrak jer je taj novac utrošen za liječenje hrvatskih građana. Činimo ono što je moguće da osiguramo svim građanima i bolesnicima ono što im treba u ovom trenutku”, rekao je.

No iz veledrogerija poručuju kako je situacija ozbiljna, što je potvrdio i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme.



“Na svaku zarađenu kunu najmanje 3 do 3.5 smo uplatili u državni budžet. Prema tome, mislim da smo jako dobar poslovni partner i mislim da nas se baš ne bi trebalo upropastiti. Situacija je, kao što ste već čuli, alarmantna, očigledno nije od meritornih u državi ozbiljno shvaćena. Mi smo već u 33 bolnice ili potpuno obustavili ili izdajemo lijekove 1 za 1. To smo primorani”, rekao je za Novu TV.

Pliva nije obustavili isporuku lijekova, ali je spremna

Iz Plive su za N1 odgovorili da još uvijek nisu zaustavili isporuku lijekova, ali da ne isključuju mogućnost da će do toga na kraju doći.

“PLIVA Hrvatska d.o.o. do sada nije zaustavila isporuke lijekova, no to ne znači da uskoro nećemo biti na to prisiljeni s obzirom da su sve veledrogerije s kojima poslujemo prešle dozvoljene kreditne limite. Nadamo se da će se obećanim uplatama sredstava uskoro nastaviti redovna opskrba tržišta”, rekli su iz Plive.

Komentari