Netanyahu: Izrael i Saudijska Arabija su nadomak povijesnom miru

Foto: Simone Kuhlmey / Guliver Image

Izrael i Saudijska Arabija nadomak su povijesnome miru, rekao je u petak u UN-u izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dodavši da Palestinci nemaju “pravo veta” na izraelsko-arapske odnose.

Podsjetivši na normalizaciju odnosa s trima arapskim državama 2020. i nazvavši je “početkom nove ere”, Netanyahu je kazao: “Blizu smo još jednog spektakularnijeg iskoraka, povijesnog mira između Izraela i ‘Saudijske Arabije”.

I saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nedavno je u intervjuu za američki Fox News kazao da su sunitska monarhija i hebrejska država “svakim danom sve bliže” normalizaciji odnosa.

“Takav bi mir uvelike pridonio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, potaknuo ostale arapske zemlje da normaliziraju svoje odnose s Izraelom i povećao mogućnost mira s Palestincima”, rekao je u petak Benjamin Netanyahu.



Ipak “vjerujem da ne bismo trebali dati Palestincima pravo veta na nove mirovne sporazume s arapskim državama. Palestinci bi mogli imati velike koristi od šireg mira. I oni moraju sudjelovati u ovom procesu”, kazao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je na istoj tribini upozorio da na Bliskom i Srednjem istoku neće biti mira ako se u obzir ne uzmu “legitimna prava” njegova naroda, odnosno provedbe zamisli o dvodržavnom rješenju.

Izraelski premijer iskoristio je priliku da napadne iranski režim.

“Iran se mora suočiti s problemom nuklearne prijetnje. A sve dok sam ja izraelski premijer, činit ću sve što mogu kako bih spriječio Iran u pokušaju nabave nuklearnog oružja”, rekao je.

Komentari