Nevjerojatan podvig hrvatskog vojnika: Povodom važne obljetnice biciklom prešao 1500 kilometara

Ilustracija: Unsplash

Hrvatski vojnik Ivica Nerer prešao je više od 1500 kilometara biciklom i stigao u četvrtak u sjedište NATO-a u Bruxellesu kako bi obilježio 15. obljetnicu hrvatskog članstva u savezu.

Razvodnik Nerer, član Gardijske oklopne mehanizirane brigade i bivši pripadnik 7. gardijske brigade “Pume”, krenuo je na put iz Varaždina 15. travnja i nakon pređenih 1509 kilometara stigao je u Bruxelles, gdje mu je priređen prigodni doček.

Na dočeku su mu se obratili zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u NATO-u Mirko Ujdenica, zamjenik vojnog predstavnika brigadir Emilio Turina te zamjenica pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju Carmen Romero.

Foto: Hina

Hrvatska članica NATO-a od 1.travnja 2009.

Hrvatska je postala članica NATO-a 1. travnja 2009. godine, zajedno s Albanijom, što je bilo šesto proširenje NATO-a od njegova osnutka. Prvo proširenje dogodilo se 1952. godine, kada su se Savezu pridružile Grčka i Turska. Tri godine kasnije, 1955., Saveznu Republiku Njemačku primili su u NATO, a 1982. godine Španjolsku.



Nakon završetka Hladnog rata i pada Berlinskog zida, Češka, Mađarska i Poljska pridružile su se NATO-u 1999. godine kao prve zemlje iz bivšeg Varšavskog pakta.

Prvi susret posvađanog državnog vrha nakon izbora: Jandroković opet kao tampon zona

Godine 2004. sedam zemalja – Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija – pridružile su se NATO-u.

Nakon Hrvatske i Albanije, Crna Gora se pridružila NATO-u 2017., Sjeverna Makedonija 2020., Finska 2023., a ove godine pridružuje se i Švedska.

Komentari