NEVJEROJATNO I BEŠĆUTNO Čitav Sabor je glasao da uzmu novac invalidima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O odluci Vlade da u krizi posegne za novcem namijenjenim zapošljavanju osoba s invaliditetom u Točki na tjedan govorili su Suzana Rešetar iz udruge Sjena i novinar Hrvoje Belamarić.

Hrvoje Belamarić postavlja pitanje koliko je osoba s invaliditetom zaposleno u javnim i državnim firmama, koliko u županijama, koliko u općinama?

“Ovo je samo dokaz da je čitav Sabor bio za to da uzmu invalidima. Nama čitav život uzimaju. Kako da mi živimo? Kako da funkcioniramo? Kako da budemo dio tog društva, ako ne možemo funkcionirati?”.

Suzana Rešetar je rekla da po ovoj odluci ispada da je upitno i adekvatno školovanje njezinog djeteta.



“Ispada da je meni moje vlastito dijete isplatilo plaću. Zapravo ću ja svoju plaću, koju mi je vlastito dijete isplatilo, potrošiti na njegove terapije” rekla je Rešetar i dodala kako sve Vlade nisu htjele zapošljavati osobe s invaliditetom.

“Imamo najmanju moguću stopu zaposlenosti. Njih se ne gleda kao ravnopravne članove društva nego ih se zatvara i maltretira. Je li tko pitao jesu li osobe s invaliditetom zdrave i žive i imaju li što za jesti u pandemiji koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu”.

Navodi i da su više od mjesec dana tražili resornu ministricu Bedeković koja se socijalno distancirala od vlastitog ministarstva.

“Mislim da je ovo osobni poraz gospođe Bedeković. Nijednom riječju, nijednim dopisom nije stiglo nešto iz Ministarstva gdje bi ta osoba u potrebi rekla – gle, ovo Ministarstvo misli na mene. Što bi se dogodilo da su osobe s invaliditetom masovno počele obolijevati? Gdje bismo mi te osobe smještali? Nema šanse da bih dala svoje dijete na brigu centru za socijalnu skrb i da ga oni smjeste u starački dom”.

Belamarić smatra da čitava Vlada ne vodi brigu o osobama s invaliditetom.

“Osobe s invaliditetom primaju 600 kuna tuđe njege i 1600 kuna invalidnine. Sad vas ja pitam – tko može preživjeti s tim novcem? Znam da će biti još i gore i da nas nitko ništa neće pitati. Ja imam sreću pa još i radim. Vladu i Sabor boli briga”, zaključuje za N1.

EVO NA KOME ĆE VLADA ŠTEDJETI Umjesto uhljebima uzeli su invalidima gotovo pola milijarde kuna

Komentari