Njemačka traži od Europske komisije ubrzanje procedure odobrenja Sputnjika

profimedia

Više njemačkih pokrajinskih službenika pozvali su europske vlasti da ubrzaju ispitivanje ruskog cjepiva Sputnjik V i da predvide njenu upotrebu u cijeloj Europskoj uniji (EU) kada se odobri.

“Važno je ubrzati procedure odobravanja posebno u slučaju Sputnjika“, rekao je bavarski lider Markus Söder poslije razgovora 16 vođa njemačkih pokrajina s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Söder je rekao da su do sada provedene studije o ruskom cjepivu pokazale da je vrlo sigurno i u nekim slučajevima bolja od već odobrenih cjepiva.

“Trebamo je odobriti brzo i učinkovito bez da ulazimo u uobičajene birokratske detalje“, rekao je Söder.



Gradonačelnik Berlina Michael Müller je također rekao da su Europi potrebna sva cjepiva koja može dobiti.

Europska agencija za lijekove (EMA) je početkom ožujka počela ispitivanje Sputnjika V, ali neke zemlje EU su već počele koristiti ovo cjepivo iako još nije odobreno u EU.

Bavarski lider je ocijenio danas da je odobrenje ovog cjepiva sada samo “pitanje vremena“ i da je važno da se EU organizira te da osigura proizvodnju i snabdijevanje tim cjepivom.

“EU treba brzo pregovarati da ne čeka da stigne odobrenje. Radi se o hitnom apelu da se ne propusti još nešto. Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnjika teška, moglo bi se predložiti da se proizvodi ovdje u Njemačkoj“, rekao je on.

Ruski suvereni fond objavio je u ponedjeljak da su sporazumi o proizvodnji ovog cjepiva postignuti s kompanijama u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj dok se čeka odobrenje za upotrebu Europske agencije za lijekove. Te zemlje nisu, međutim, potvrdile da su takvi sporazumi potpisani, prenosi N1.

Komentari